Efterskoler savner retningslinjer: - Det har været den helt store gættekonkurrence

Efterskolerne må åbne igen på mandag, men hvordan det helt præcis skal foregå, er stadig uklart.

Da efterskolerne i sidste uge fik besked om, at eleverne må vende tilbage mandag den 18. maj, var glæden og lettelsen stor. Men nu har en følelse af forvirring og frustration meldt sig. For hvordan skal det egentlig foregå, når eleverne igen skal bo på skolerne?

Bjergsnæs Efterskole i Viborg er et af de steder, hvor man utålmodigt venter på retningslinger for genåbningen.

- Det har været den helt store gættekonkurrence, siden vi fik at vide, at vi måtte genstarte. Vi kigger på de retningslinjer, der er for folkeskolen, og så prøver vi at flytte dem over til en efterskolesammenhæng. Og så er der nogle ting, vi selvfølgelig ikke ved, fordi der er nogle ting, der ikke er sammenlignelige, siger efterskolens forstander, Troels Aamann.

Reglerne bliver afgørende

Han savner især svar på, hvor store grupper eleverne må inddeles i. På efterskolen kan eleverne enten på på to-mands værelser eller på større værelser til fem-seks personer, men uden retningslinjer er det svært at vide, hvor mange der må bo sammen.

- Udgangspunktet for at vi kan starte op, er at eleverne bor sammen og at dem, der bor sammen, kan være tæt sammen ligesom en familie i et parcelhus er det. Så om de her grupper skal være på fem, ti eller femten mand er meget afgørende for, hvordan vi skal strukturere hverdagen, siger Troels Aamann.

Og han er ikke alene med sine spørgsmål. Hos Efterskoleforeningen modtager man lige nu mange henvendelser fra skoler, der gerne vil vide, hvornår myndighedernes retninjer er klar.

-  Vi har stor forståelse for, at skolerne har brug for disse retningslinjer for at kunne planlægge genåbningen i detaljer. Vi kan forsikre, at alle parter i Børne- og Undervisningsministeriet og i Sundhedsstyrelsen arbejder ihærdigt for at få dem færdigt hurtigst muligt. Vi forventer forsat, at der senest onsdag kommer retningslinjer for efterskolerne, og så snart de ligger klar orienteres alle skoler via mail, skriver foreningen på hjemmesiden efterskolerne.dk

Mange spørgsmål ubesvarede

Indtil videre er lærerne på Bjergsnæs Efterskole tilbage på arbejde og i færd med at gøre skolen klar til eleverne. Det samme gør sig gældende på Hardsyssel Efterskole i nærheden af Struer. Også her er mange spørgsmål stadig ubesvarede.

- Vi håber, vi får retningslinjerne i aften, for vi har også brug for at se, om det er rigtigt, det vi gør. Vi tror, vi er nødt til at holde de afstandsregler og de regler, der også er for restaurationsbranchen, og derfor er vi nødt til at tage udgangspunkt i de generelle regler lige nu for overhovedet at være klar til mandag aften, siger forstander Jonas Langborg Hejsel.

quoteVi prøver at beskytte personalet og køre en efterskole så godt vi kan med ændrede regler - og med regler, vi ikke helt kender endnu. Det er det, der er udfordringen.

Jonas Langborg Hejsel, Hardsyssel Efterskole

Han arbejder lige nu på at sætte plader af plexiglas op i kantinen på Hardsyssel Efterskole, så eleverne kan få udleveret mad, men om pladerne ender med at skulle pilles ned igen, ved han ikke.

- Vi prøver at beskytte personalet og køre en efterskole så godt vi kan med ændrede regler - og med regler, vi ikke helt kender endnu. Det er det, der er udfordringen, siger Jonas Langborg Hejsel.

Selv om der stadig er mange løse ender, så er forventningens glæde dog også stor på begge efterskoler.

- Efterskoleliv handler også om at andet end at røre ved hinanden. Normalt giver eleverne hinanden mange krammere, og det er rigtig fint, men nu er vi i en tid, hvor vi skal finde ud af at gøre det på anden måde. Og det kan vi også godt - vi skal bare øve os lidt i det, siger Troels Aamann.

Cirka 30.000 elever på landets 244 efterskoler kan vende tilbage til skolerne på mandag.

Jonas Langborg Hejsel, forstander på Hardsyssel Efterskole, håber at der snart kommer nogle konkrete regler for, hvordan efterskolerne skal forebygge smittefare.
Jonas Langborg Hejsel, forstander på Hardsyssel Efterskole, håber at der snart kommer nogle konkrete regler for, hvordan efterskolerne skal forebygge smittefare.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST
Tema

Coronavirus

De ved, at de må åbne fra mandag d. 18. maj - men de mangler fortsat svar på, hvordan det skal ske.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Uddannelse.