Efterskoleelever tester positive på stribe med kviktest: - Kan vi stole på dem?

Fredag blev Julie Bitsch Olesen testet positiv for corona med en kviktest på sin efterskole Hestlund. En test, der efterfølgende viste sig at være forkert. Forstander sætter spørgsmålstegn ved pålideligheden af de hurtige tests.

2:06
Flere efterskoler i landsdelen er kommet i tvivl, om man kan stole på de såkaldte quick-test.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

- Jeg var meget i chok og vidste ikke, hvordan jeg skulle reagere.

Sådan var reaktionen for efterskoleeleven Julie Bitsch Olesen, efter hun fredag fik at vide, at hun var blevet testet positiv for coronavirus med en kviktest.

- Jeg ringede bare til min mor grædende og var sådan: "Mor, jeg er blevet testet positiv", fortsætter hun.

Et af kravene for at efterskoleelver må være tilbage på efterskolerne i dele af landet er, at de lader sig teste for coronavirus to gange om ugen.

Noget som de fleste gerne gør - men som alligevel møder kritik. Der er nemlig en risiko for, at kviktestene viser falsk positiv.

Og det var lige netop det, der skete, da Julie Bitsch Olesen fredag fik sit testsvar.

- Jeg forstod det ikke selv, fordi jeg fik taget en lyntest onsdag, og den var negativ, så jeg var meget i chok, fortæller efterskoleleven fra Hestlund Efterskole.

- Jeg synes, det er fint, at vi skal tage to test om ugen, men jeg synes ikke, at det er okay overfor os, der går på efterskole, at vi skal opleve eventuelt flere gange, at den kan vise falsk positivt, fortsætter hun.

Når en elev testes positiv på en efterskole, er det ikke kun eleven selv, det går udover. Også elevens nærmeste omgangskreds sendes nemlig i isolation.

Forstander er også utilfreds

Også på efterskolen Solgården ved Tarm, har de været ude for, at en kviktest har været falsk positiv.

- De der kviktest, kan vi stole på dem? Eller hvordan er det med det, siger forstander på efterskolen, Søren Andersen.

- Vi er meget taknemmelige for, at vi kan få eleverne tilbage på skolen, og vi håber, at det snart kan lade sig gøre for alle efterskoler i hele landet, fortsætter forstanderen.

Han ville ønske, at man kunne bruge den mere sikre testmetode, nemlig PCR-testen. Men den test tager altså op mod 48 timer at få svar på.

- Når man læser om, hvor mange fejltest, der er, så bliver man da bekymret. Det er nok ikke sidste gang, vi kommer til at stå i den her situation. Enten os eller andre efterskoler, siger Søren Andersen.

Men lige nu handler det altså hovedsageligt for regeringen om at få efterskoleeleverne tilbage på skolerne igen.

- Jeg kan godt forstå, at det er træls, hvis der er bøvl eller forkerte svar, men det har været ekstremt vigtigt for os at få åbnet så meget som muligt, for de unge har brug for at komme tilbage, siger Jens Joel, der er medlem af Børne- og Undervisningsudvalget for Socialdemokratiet.

- Det er selvfølgelig en politisk beslutning, hvor meget og hvornår vi kan åbne, men det baserer sig på eksperterne og sundhedsmyndighedernes vurdering, fortsætter ham.

Tilbage på skolen igen

Efter at have fundet ud af, at kviktesten havde givet et falsk positivt svar, kan Julie Bitsch Olesen fra Ikast vende tilbage til sin efterskole igen.

- Jeg glæder mig meget til at komme tilbage, fortæller hun.

Men der er dog skår i glæden.

- Jeg er mega bange for at få taget en test på tirsdag, fordi jeg også er bange for, at den skal være positiv, siger Julie Bitsch Olesen.

- Jeg har sagt til min mor, at hvis jeg bliver testet positiv i næsen igen, så vil jeg have, at hun skal hente mig til en PCR-test, for det er simpelthen for nederen for personen der bliver testet positiv, men også for alle de andre elever, fortsætter hun.

Hun har da også et håb for, at der bliver fundet en løsning på problemet inden efterskoleåret er omme.

- Jeg håber, der kommer en løsning på at testene siger falsk positiv. For det er nok hverken første eller sidste gang, det kommer til at ske, siger hun.

- Jeg synes, det er forkert overfor os unge mennesker.