Efterskole har sendt 80 procent af eleverne i isolation: - Det er overraskende, hvor hurtigt det går

Flere efterskoler har sendt store dele af eleverne hjem i coronaisolation efter kun få dage tilbage på skolerne.

På Staby Efterskole skulle der ikke engang gå en uge, før over 80 procent af eleverne måtte vinke farvel til skolen og tage hjem igen i isolation. (Arkivfoto)
På Staby Efterskole skulle der ikke engang gå en uge, før over 80 procent af eleverne måtte vinke farvel til skolen og tage hjem igen i isolation. (Arkivfoto)
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Det var ellers en glædens dag for efterskolerne landet over, da eleverne lørdag den 8. januar igen måtte møde ind på skolen efter en forlænget juleferie.

Men på Staby Efterskole ved Ulfborg skulle der ikke engang gå en uge, før over 80 procent af eleverne måtte vinke farvel til skolen og tage hjem igen i isolation. 

Der er 171 elever på skolen, og 141 af dem er nu sendt hjem i isolation. De resterende 30 rejste torsdag hjem på en planlagt forlænget weekend, så efterskolen er elevfri i weekenden.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at passe på hinanden, og da eleverne kom i lørdags, var de alle blevet testet, men så er det alligevel bare gået stærkt, fortæller Anders Boll Mikkelsen, der er forstander på Staby Efterskole.

Online undervisning for de hjemsendte

Allerede i tirsdags havde Staby Efterskole de første positive tilfælde, da alle elever blev lyntestet, og så er det gået stærkt de sidste par dage.

Når en elev bliver testet positiv i lyntest, skal eleven hjem til sin familie og isoleres og få taget en pcr-test, men de elever, der har været i nærkontakt med den coronasmittede, skal også sendes hjem.

De 30 elever, der indtil videre er gået fri, vender tilbage til skolen igen på søndag som normalt, og så vil der i næste uge være både almindelig og online undervisning for eleverne.

- Vi er overraskede over, hvor hurtigt smitten har spredt sig, men eleverne har taget det meget roligt, og forældrene har været rigtig søde og hjælpsomme. Det bliver lidt underligt den næste uges tid, men så kommer de fleste elever formentlig tilbage efter det, siger Anders Boll Mikkelsen.

Skals Efterskole er også ramt 

Det er ikke kun de hjemsendte elever på Staby Efterskole, der skal sidde med onlineundervisning i næste uge.

På Skals Efterskole nord for Viborg er omkring 60 elever ud af 130 også sendt hjem på grund af en positiv lyntest, eller fordi de har været nærkontakt. Eleverne mødte ind med en negativ test efter juleferien, men torsdag kom de første tilfælde, og siden er det gået stærkt.

- Vi havde nogle stykker, der blev testet positiv i går, og så har vi også haft flere, der er bonet ud i dag. Eleverne bor fire på et værelse, så det bliver pludselig mange, der skal sendes hjem i isolation, fordi de er nærkontakt, fortæller forstander på Skals Efterskole, Nikolai Bangkilde Terp

Frygter for deres udenlandske elever

For de elever, der er tilbage, vil dagligdagen køre videre så normalt som muligt, og både elever og lærere tager situationen meget roligt, fortæller Nikolai Bangkilde Terp.

- Vi tager det rimelig roligt. Der var to af eleverne, der havde lette symptomer og resten kunne ikke mærke det, så det tyder på, at de får nogle milde forløb. Selvfølgelig giver det lidt en speciel stemning på skolen, og lidt forvirring over hvem der er her og ikke, men så rykker alle lidt tættere sammen i bussen.

Før jul havde Skals Efterskole også et udbrud af corona, og mange af de elever, der er tilbage på skolen nu, var smittet før jul.

På efterskolen har man dog også udenlandske elever, og det bliver en større udfordring, hvis de bliver smittet.

- Indtil videre er de heldigvis gået fri, men vi holder vejret, for det vil være rigtig svært, hvis de bliver smittet. Vi har dog et hus, vi kan isolere dem i, hvis det kommer så vidt, fortæller Nikolai Bangkilde Terp

Elever, der har været nærkontakt, må komme tilbage til skolen efter fire dage, hvis de kan fremvise en negativ pcr-test.