Deltager i dansk studie af mundbind: Jeg troede, at mundbind var vejen til at få sit liv tilbage

Annette Sortemos var en af i alt 6000 personer, der var med i den undersøgelse, der skulle påvise, at mundbind kunne halvere smitterisikoen. Men det kunne den ikke.

Tilbage i foråret da det stadig ikke var et krav med mundbind, startede et studie der skulle finde ud af, om mundbind kunne mindske smitterisikoen hos raske personer.

3000 skulle gå med mundbind lige så snart de forlod hjemmet, og 3000 skulle ikke.

Studiet skulle teste, om man ved at bruge mundbind kan halvere risikoen for at blive smittet med covid-19. Studiet kan ikke bekræfte, at det er tilfældet.

- Jeg troede virkelig, at mundbind det var vejen til at få sit liv tilbage. Det undrer mig virkelig. Jeg havde troet på en større effekt, men nu har vi sort på hvidt, at det er sådan det er, siger Annette Sortemos, der var en af de 6000 deltagere.

Hun er både overrasket over resultatet, og at det har taget så lang tid at finde ud af det.

- Hvis vi havde haft de her oplysninger for en måned eller to siden, så var der måske nogle ting, der kunne have været gjort lidt anderledes. Jeg sidder lige nu og tænker, om det hjælper noget at tage et mundbind på, når jeg skal ud at handle, siger hun.

Mundbindet kan stadig gøre nytte

Selvom undersøgelsen ikke kan bevise, at risikoen for at blive smittet er halveret, når man bærer mundbind, så kan det stadig have en effekt.

Blandt deltageren i studiet blev 2,1 procent af dem uden mundbind smittet, og for dem der brugte mundbind, var tallet 1,8 procent.

- Vi skal tænke på at beskytte os selv, men også at beskytte andre. Vi ved, at halvdelen af dem der er smittede, de har ingen symptomer. Det vil sige, at man ikke får nogen varsling om, at man smitter andre. Derfor er det et stærkt argument for, at vi tager mundbindet på. Ikke kun for at beskytte os selv, men også for at beskytte hinanden, siger Henning Bundgaard, der er professor og overlæge på Rigshospitalet.

Studiet har altså ikke undersøgt, om smittede kan undgå at smitte andre, hvis de bruger mundbind.

Resultatet overrasker ikke alle

I Strøgcentret i Ikast spurgte TV MIDTVEST i dag tilfældige borgere, om deres holdning til resultatet.

- Jeg synes jo, at der i hele perioden har været tvivl om, hvor stor effekt det havde, så det kommer ikke bag på mig, siger Tine Rossing fra Ikast.

- Jeg går kun med det, fordi jeg har så grimme tænder. Jeg tror afstanden er vigtigere end mundbind, siger Hans Christian Hansen fra Herning.

Begge vil forsat gå med mundbind på trods af studiets resultat, og indtil videre vil Anette Sortemos gøre det samme.

- Hvis jeg er den eneste i Ikast og omegn, der går med mundbind, så kan det godt være, at jeg vil overveje det, men det giver bare mig en eller anden form for tryghed. Jeg skal ikke være skyld i at smitte andre, hvis jeg kan undgå det, siger hun.

Mundbind sænker ikke risikoen for at blive smittet med corona så meget, som vi gik og troede.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.