Coronavirus kan føre til tab af tusindvis af praktikpladser

Dansk Byggeri ønsker, at en trepartsaftale skal sikre praktikpladser for elever på erhvervsskoler.

Antallet af praktikpladser til elever på erhvervsuddannelserne risikerer at falde med 7700 i år på grund af coronakrisen.

Det viser en analyse fra erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, fremgår det af en pressemeddelelse.

I analysen har Dansk Byggeri sammenlignet situationen med coronavirus i Danmark til udviklingen i antallet af praktikpladser under finanskrisen.

- Vi har kigget på den nuværende situation, i forhold til hvad der skete under finanskrisen.

- Under finanskrisen var der et markant fald i antallet af praktikpladser, og det er det, vi frygter, at vi også kommer til at se nu, hvor vi står midt i coronakrisen, siger Dansk Byggeris underdirektør, Louise Pihl.

Tre mulige scenarier

Ud fra dette har interesseorganisationen opstillet tre scenarier, som giver en indikation af, hvor mange færre praktikpladser der kan være tale om.

I tilfælde af en lang kriseperiode, hvor den økonomiske vækst ikke stiger resten af året, kan antallet af pladser i værste fald dykke med 7700, viser analysen.

I det bedste scenarie falder antallet af pladser med 2600, hvis krisen er ovre til sommer.

Uanset resultatet vil der være mange færre praktikpladser i 2020 end sidste år, hvor der blev oprettet 35.509 pladser, eksklusive social- og sundhedsassistenter. Virksomhederne er økonomisk pressede, vurderer Dansk Byggeri.

- Der er behov for at sikre, at der er så mange elever som muligt, som på trods af krisen får en praktikplads ude i en virksomhed, siger Louise Pihl.

Dansk Byggeri forventer, at 3000 elever alene på bygge- og anlægsuddannelser vil få brug for en praktikplads i år. Dertil kommer frisør-, hotel- og restaurationsuddannelserne med videre.

Pres på erhvervsskolerne

Og så er der de elever og lærlinge, som allerede har mistet deres praktikplads i coronakrisen.

Der er derfor brug for alle pladserne, understreger Dansk Byggeri, som dog ikke kan sætte et nøjagtigt tal på, hvor mange der kommer til at mangle en praktikplads.

- Det er selvfølgelig rigtig problematisk, hvis vi står i en situation, hvor vi ser, at over 7000 mennesker står og mangler en praktikplads, og at de så ville skulle optages i skolepraktik.

- Det vil simpelthen lægge et kæmpe pres på erhvervsskolerne, og det er svært at se for sig, at de kan optage så mange elever i skolepraktik.

Dansk Byggeri opfordrer regeringen og arbejdsmarkedets parter til at indgå en aftale, som sikrer praktikpladser i år.

Og det skal være nu og ikke først efter sommeren, hvor der for alvor bliver brug for pladserne, siger Louise Pihl. Hun henviser til, at man under finanskrisen kom for sent i gang med at holde hånden under pladserne.

Se indslaget fra 31. marts, hvor tømrerelever på EUC Nordvest havde fået materialer hjem til sig, så de også kunne få praktisk undervisning i coronatiden.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.