Coronavirus: Folk lader sig teste for at være sikre - læge kan knapt følge med

Flere private kræver nu, at man tager en coronatest. For eksempel inden til et bryllup, eller før et højskoleophold. Men de mange test fra folk uden symptomer giver travlhed hos lægerne.

Lægerne har svært ved at nedbringe puklen af testsvar, fordi symptomfrie personer i stigende grad bliver testet for at være på den sikre side.
Lægerne har svært ved at nedbringe puklen af testsvar, fordi symptomfrie personer i stigende grad bliver testet for at være på den sikre side.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

I månedsvis har svar på coronatests været en fast og stor del af arbejdsbunken på lægens bord hos Tommy Stoltz Olsen i Struer

Og bunken er ikke blevet mindre, siden mange nu lader sig teste, selvom de er raske. Svaret skal omkring de testedes egen læge, før de får besked.

- Det vil sige folk, der selv bestiller en tid, uden egentlig at være syge. De skal have et svar, og i går var det altså over 100, der skulle have det svar, siger den praktiserende læge.

Godt 2 millioner gange er danskere blevet testet. Nogle har gjort det, fordi de var syge - andre fordi flere nu anbefaler det, eller ligefrem stiller krav om, at man skal kunne fremvise en negativ test. Det har læge Tommy Stoltz Olsen oplevet flere gange - senest i sidste uge.

- Det var en invitation til et bryllup, hvor parret anmodede om, at gæsterne lod sig teste, inden de skulle møde op. Jeg tænker, at de gør det i god mening, siger han.

Højskole stiller krav om coronatest

I corona-testteltet i Aalborg har Vibeke Rasmussen netop fået taget en prøve. Hun skal nemlig på højskole.

- Det er fint med test, WHO har jo også hele tiden sagt, at vi skal testes, siger hun.

I morgen begynder hun sammen med 63 andre på en uges ophold på Seniorhøjskolen i Nørre Nissum. Men inden de dukker op, bliver de opfordret til at tage en coronatest så tæt på kursusstart som muligt.

- Nu tør seniorerne igen at tage på højskole. Måske er det en falsk tryghed i form af et øjebliksbillede, men man udelukker det, folk er bange for - at ankomme med smitten, siger forstander Jesper Vinther.

Og det giver så ekstra meget arbejde og visse steder klumper i systemet, men alt er som det skal være, forsikrer sundhedsministeren.

-Formålet er jo, at vi kan opdage smitten tidligt, og så sætte ind lokalt, siger Magnus Heunicke (S) og Tommy Stoltz Olsen tilføjer konstaterende:

- Så kan vi altid se tilbage på, om det var hensigtsmæssigt og vi brugte ressourcerne rigtigt.

2:24