Coronakrisen tvinger turisme-studerende til at ændre planer

Nyudklækkede serviceøkonomer kommer ud på et jobmarked, der ser væsentligt anderledes ud end for bare få måneder siden.

4:22
Linda Routh Kærgaard er snart færdig som serviceøkonom, men jobudsigterne ser ikke alt for lyse ud.
Foto: Niels Viggo Bentsen / TV MIDTVEST

Turistbranchen er blevet hårdt ramt af coronakrisen, og de mange aflyste rejser går også ud over dem, der først er ved at uddanne sig til et arbejdsliv indenfor branchen.

Om få uger bliver der sendt en ny ladning færdiguddannede serviceøkonomer ud fra Erhvervsakademi Dania i Skive, men deres jobmuligheder har ændret sig markant, siden de begyndte på uddannelsen.

Derfor overvejer flere nu at gå andre veje.

En barsk virkelighed

Efter 10 år som leder af kantinen på det lokale gymnasium, var Linda Routh Kærgaard glad for beslutningen om at starte uddannelsesmæssigt forfra. Det er hun stadig, men da Mette Frederiksen lukkede landet ned og sendte turist- og oplevelsesbranchen i frit fald, slukkede hun samtidig mange jobdrømme for den snart nyuddannede serviceøkonom.

- Nedlukningen har haft store konsekvenser. I januar troede jeg, at jeg skulle ud og søge en masse stillinger, men det kommer ikke til at ske alligevel. Alt inden for oplevelsesbranchen har jo været lukket ned i en grad, som vi ikke kan gøre noget ved. Så det er lidt barskt at se ind i, siger Linda Routh Kærgaard.

Samme følelse har hendes medstuderende fra uddannelsen i Skive, Maria Svinth.

- Det gør det sværere at komme ud og få et arbejde, siger hun.

Uddannelse frem for arbejdsløshed

For at undgå at stå i en situation, hvor de skal søge stillinger, som ikke længere eksisterer, har de begge valgt at læse videre på den anden side af sommerferien.

- Det bliver enten e-handel eller dataanalyse, så jeg får lige halvandet år, hvor jeg ikke aktivt skal søge arbejde, siger Maria Svinth.

Linda Routh Kærgaards afgangsopgave handler ellers netop om, hvordan man får danskerne til at bruge deres ferieopsparing på oplevelser i Danmark frem for byggeprojekter eller haveplanter.

- Det er meget aktuelt, og det har også gjort, at jeg har brugt et par timer hver dag på at læse nyheder, fordi der er sket så meget, siger hun.

Hun føler ikke, at alt håb er ude for en karriere inden for turistbranchen, men indtil videre er drømmene sat på pause, indtil verden bliver mere normal.

- Det er da en lidt skræmmende situation, og man er i hvert fald nødt til at tænke i nogle andre baner, end man havde forestillet sig, lyder det fra Linda Routh Kjærgaard.