Corona kostede fiskefabrik 800.000 kroner: Nu vil ejeren have lov til at kræve gyldigt coronapas

Ejeren af Mondo Mar Marine Foods i Hanstholm håber at kunne undgå en ny bølge af coronasmitte ved at stille krav til medarbejderne.

Det kan have store konsekvenser for en virksomhed, hvis coronasmitten for alvor begynder at brede sig blandt medarbejderne.

Det ved medejeren af fiskevirksomheden Mondo Mar Marine Foods i Hanstholm, Per Andersen, alt om. 

For nogle uger siden var 26 ud af 37 medarbejdere i produktionen syge med Covid-19. I løbet af en periode på 14 dage kostede det Mondo Mar 800.000 kroner. 

- Det er en katastrofe for os at blive lagt ned. Vi har altid en strøm af fisk på vej, og bliver vi lagt ned fra den ene dag til den anden, bliver det ved med at vælte ind med fisk, som vi ikke kan håndtere, siger Per Andersen.

I takt med at smitten i samfundet atter stiger, frygter virksomhedsejeren, at Mondo Mar Marine Foods kan blive ramt af en ny coronabølge. 

Han vil derfor gerne have lov til at kræve, at medarbejderne enten er vaccinerede eller har en negativ corona-test, når de møder på arbejde. 

- Jeg kunne godt tænke mig at være herre i eget hus og selv bestemme, hvordan jeg vil håndtere det her, siger han. 

Forslag på vej i Folketinget

Meget tyder på, at virksomhedsejeren får sit ønske opfyldt. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om, at arbejdsgivere i fremtiden skal kunne pålægge de ansatte at vise et gyldigt coronapas. 

Forslaget er endnu ikke vedtaget i Folketinget, men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde fredag middag på et pressemøde, at det formentlig bliver hastebehandlet i næste uge.

Ministeren sagde også, at man undersøger, om et coronapas skal være gyldigere i kortere tid efter en negativ test.

Nogen vil måske opfatte et arbejdsgiver-krav om vaccine som et indgreb i den personlige frihed, men det bekymrer ikke de ansatte på MondoMar, som TV MIDTVEST har talt med.

- Det handler om at vise respekt over for kolleger og sin arbejdsplads, så vi beskytter hinanden, siger produktionsmedarbejder Linda Jørgensen.

At coronaen fortsat er i vækst, viser de optagede smittetal. Det seneste døgn er der registreret 4070 nye smittede - det højeste antal siden december.