Cirkus Mascot efterlyser hjælp: - Vi hænger med røven i vandskorpen

Cirkus Mascot fra Roslev kommer ikke på turne denne sommer, men har stadig faste udgifter til især deres 25 dyr. Nu har de lavet en indsamling, der skal hjælpen dem igennem en sommer uden forestillinger og en vinterpause.

Cirkussæsonen er aflyst, og Cirkus Mascot kommer ikke til at underholde i manegen i år. Egentlig skulle alle cirkusvognene med dyr, telte og artister være kørt fra vinterhiet i Roslev på Salling i slutningen af marts. Men coronapandemien udskød i første gang cirkuspremieren fra den 25. marts til den 22. april.

Herefter blev sæsonstarten udskudt på ubestemt tid, og nu er den helt aflyst. Også selv om der i genåbningsfasen er givet lov til, at omrejsende cirkus igen kan invitere til forestillinger.

- Der er rigtig mange retningslinjer, vi skal følge. En af dem er, at der skal være et sæde eller en meter mellem hvert par eller familie. Desuden må der kun være en familie i vores loger, hvor der er plads til ni personer. Vi har plads til 270 publikummer i vores telt, men med retningslinjerne ville teltet ikke engang være halvfyldt, og så kan det slet ikke løbe rundt for os, fortæller Daniel Deleuran, der er direktør for det lille cirkus.

Fire af Cirkus Mascots shetlandsponyer er over 30 år gamle, og kræver derfor ofte ekstra pleje og uforudsete behandlinger hos dyrlægen.
Fire af Cirkus Mascots shetlandsponyer er over 30 år gamle, og kræver derfor ofte ekstra pleje og uforudsete behandlinger hos dyrlægen.
Foto: Cirkus Mascot

For lille til den nye hjælpepakke

Lige nu er Cirkus Mascot omfattet af en af regeringens hjælpepakker og får derfor dækket 80 procent af de faste udgifter indtil den 8. juni.

Men herefter har de ikke fået lovning på statslig støtte. Regeringen og Folketingets partiet har ellers lavet en aftale om at forlænge kompensationsordningen til kulturarrangører indtil den 31. august, men den gælder kun for arrangementer med mere end 350 deltagere. Så her er Cirkus Mascot for lille.

-  Vi har kigget på alle muligheder, for at finde frem til, hvordan vi klarer driften herhjemme de næste 10 måneder. Det er ikke til at tage alt med i betragtning, for der kan eksempelvis blive akut behov for dyrlæge. Siden vi første gang måtte udsætte vores turné, har vi modtaget en masse søde og betænksomme beskeder, og mange har opfordret os til at lave en indsamling, siger Marianne Deleuran, der er den anden cirkusdirektør i Cirkus Mascot.

Indsamling på Facebook

I lørdags startede Cirkus Mascot derfor en indsamling på deres Facebookside. Her efterlyser de økonomisk hjælp til især de 25 dyr, som skal passes og plejes hele året.

- Den første dag fik vi omkring 10.000 kroner samlet ind, men nu er støtten gået lidt i stå. Vi hænger med røven i vandskorpen nu. Vi har oplevet kriser før, men ikke noget som det her. Vi frygter de uforudsete udgifter, der især er med vores dyr, forklarer Daniel Deleuran.

Cirkus Mascot håber stadig på at kunne komme ud på de danske landeveje næste forår, og de har derfor også lavet nye aftaler med de artisterne, der skulle have været med i år, så de er klar til næste sæson.

For første gang i 26 år  er  Cirkus Mascot på grund af coronakrisen ikke på turné i år.

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Kultur.