Charlotte bor i Norditalien: - Alvoren går op for en i takt med at samfundet lukker ned

Myndighederne siger, at Norditalien er to til tre uger foran Danmark med smittespredningen af coronavirus. En midtjyde fortæller over Skype, hvad hun oplever i Milano.

Hun er oprindeligt fra Herning, men de sidste 31 år har hun kaldt Milano i Norditalien for sit hjem. Nu sidder hun midt i coronavirussens epicenter.

quoteI den seneste uge har politiet kontrolleret over en million italienere, fordi vi skal have en gyldig grund til at gå ud, som arbejde, indkøb, at bringe varer ud til ældre og indtil videre også at lufte hund. Har man ikke en gyldig grund, så får man en bøde, og det er der over 50.000, der har fået

Charlotte Sylvestersen, journalist, bosat i Milano

Norditalien er lige nu to til tre uger foran Danmark i forhold til spredningen af coronavirus, og sundhedsvæsenet er ved at bryde sammen. 

- Jeg håber, at man har ret i, at Danmark har haft mulighed for at forberede det her bedre, fortæller journalisten Charlotte Sylvestersen fra sin lejlighed i Milano. 

Hun gik i frivillig isolation 24. februar, fordi hun fik feber. Da hun blev rask kom der udgangsforbud, så nu er hun isoleret på fjerde uge. Det er dog langt fra det værste, for det vænner man sig til, forklarer hun. 

- Nu hvor trafikken er forsvundet fra Milano, så hører man hele tiden ambulancerne. Jeg oplever det også ved, at der er meget mere politi ude på gaden. I den seneste uge har politiet kontrolleret over en million italienere, fordi vi skal have en gyldig grund til at gå ud, som arbejde, indkøb, at bringe varer ud til ældre og indtil videre også at lufte hund. Har man ikke en gyldig grund, så får man en bøde, og det er der over 50.000, der har fået, siger hun.

Alvoren kom krybende

Selvom Charlotte Sylvestersen har boet i Italien i mange år, så har hun stadig gode veninder i Danmark, som hun er i kontakt med nærmest dagligt. 

I starten syntes de, at hun overdrev risikoen for corona, men den indstilling har ændret sig i takt med, at alvoren er gået op for både italienere og danskere.

- Jeg vil sige, at alvoren går mere og mere op for os hver eneste dag. Det er jo nærmest blevet, så man sidder og ryster over nye tal for smittede og døde. Her de seneste dage har de lovet os, at måske toppede det i går, så det håber vi jo på. Alvoren går op for en i takt med at samfundet lukker ned, slår hun fast.

Sundhedsvæsenet i Norditalien er ved at bryde sammen, men det skyldes ikke, at de har et svagere system end i Danmark, slår Charlotte Sylvestersen fast. Tværtimod, mener hun og forklarer, at hun normalt ville vælge et italiensk sygehus over et dansk. Men lige nu er situation helt anderledes.

- Man har i de seneste dage bragt intensivpatienter i ambulancer og i fly til regioner i Syditalien. Man har ikke flere intensivpladser tilbage, og det betyder jo også, at hvis man er ude for en trafikulykke eller får et hjertestop, så er der ikke plads, siger hun. 

Italienske militærlastbiler kører gennem gaderne i byen Bergamo godt 50 kilometer fra Milano. Hæren er blevet bedt om at hjælpe med at køre de mange ligkister ud af byen, der ligger midt i den værst ramte region i Italien. Krematorierne i byen kan ikke følge med, så militæret kører kisterne til krematorier i naboprovinserne.
Italienske militærlastbiler kører gennem gaderne i byen Bergamo godt 50 kilometer fra Milano. Hæren er blevet bedt om at hjælpe med at køre de mange ligkister ud af byen, der ligger midt i den værst ramte region i Italien. Krematorierne i byen kan ikke følge med, så militæret kører kisterne til krematorier i naboprovinserne.
Foto: Sergio Agazzi. Fotogramma/Reuters/Ritzau Scanpix

Tror på påbud

Det er de såkaldte italienske tilstande, som Charlotte Sylvestersen nu er vidne til, som den danske regering forsøger at undgå med den seneste tids anbefalinger og krav. Men det er ikke nok, tror Charlotte Sylvestersen.

quoteDet er et indgreb i folks personlige frihed, og derfor kan man godt forstå, at det er nogle svære beslutninger at tage. Men set med mine øjne og med de erfaringer, vi har gjort os hernede, så er man altså nødt til at lave påbud og kontrol

Charlotte Sylvestersen, journalist bosat i Milano

- Der skal påbud til og desværre også kontrol. Det er et indgreb i folks personlige frihed, og derfor kan man godt forstå, at det er nogle svære beslutninger at tage. Men set med mine øjne og med de erfaringer, vi har gjort os hernede, så er man altså nødt til at lave påbud og kontrol, forklarer hun.

Med 427 nye dødsfald i det seneste døgn er der i alt flere døde i Italien end i Kina, der officielt har 3245 døde som følge af pandemien.

Italien har nu i alt registreret 3405 corona-dødsfald. Det viser de seneste tal offentliggjort af italienske myndigheder torsdag.

Du kan se og høre hele interviewet med Charlotte Sylvestersen her.
Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.