Coronavirus

Buschauffører frygter corona og vil ikke tage imod kontanter

Buschaufførerne hos Midttrafik er i oprør over, at det fra på næste torsdag igen skal være muligt at købe billet med kontanter.

2:18
Om lidt må Ebbe Hemmingsen ikke længere sige nej til passagere, der vil betale med kontanter. Det er han ikke tryg ved.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Betaling med kontanter i Midttrafiks busser har været bandlyst siden marts, hvor coronaen brød ud, fordi de fysiske penge kan være en stor smittespreder.

quoteMidttrafik tænker sig simpelthen ikke om. Chaufførerne er meget utrygge på grund af det her

Ebbe Hemmingsen, buschauffør, Midttrafik

Men fra næste torsdag bliver det igen muligt for passagerne at købe billetter med kontanter. Den beslutning har dog fået buschaufførerne op af stolene. De mener, at deres helbred bliver sat i fare.

En af dem, der er i oprør, er Ebbe Hemmingsen fra Thorning.

- Midttrafik tænker sig simpelthen ikke om. Chaufførerne er meget utrygge på grund af det her, siger buschaufføren. 

- Danske penge er inficeret. Det er nogle af de mest beskidte penge, og de er igennem så mange hænder, uddyber han. 

Uenighed om behov for kontant betaling

Siden coronaen kom til Danmark har det ellers kun været muligt at købe billetter via app eller rejsekort.

- Der er nogen, der presser os for, at de gerne vil bruge kontanter. Det er ikke alle, der er vilde med de digitale løsninger. Det kan være ældre mennesker eller svagelige, som har svært ved at finde ud af de løsninger der, og der er stadig et behov for, at man kan betale med kontanter, siger Hans Okholm, der er næstformand i Midttrafik. 

Men Ebbe Hemmingsen forstår ikke, hvorfor det er nødvendigt at tillade kontanter

- Vi har så få passagerer, der ønsker at betale med penge, så det kan de sagtens undgå ved at informere og gøre noget mere for, at vi får rejsekort ud i busserne, siger buschaufføren. 

Men næstformanden for Midttrafik, der er ejet af Region Midtjylland og regionens kommuner, holder fast i, at det er nødvendigt.

- Hvis man kan arrangere sig med gummihandsker eller plastikhandsker, som man kan i eksempelvis et supermarked, så synes jeg, at det burde kunne lade sig gøre at finde nogle løsninger. Der er nogle, der ikke kan betale med andet end kontanter, og dem skal vi gerne have ind, og det skal gerne foregå på en ordentlig måde, siger Hans Okholm.

Kan I ikke bare tage nogle værnemidler på og spritte hænder?

- Jo, det kan vi godt. Men så bliver du forsinket. En maske skal kasseres hver gang, du tager den af, for ellers er der jo smitte på, og så skal du spritte fingre, siger Ebbe Hemmingsen. 

Midttrafik har undersøgt muligheden for at få en plexiglas rude op mellem chaufføren og kunderne -  så de kan undgå at være tæt på hinanden, når der skal købes billet. Det har dog, ifølge selskabet, vist sig vanskeligt at få dem godkendt i synshaller.