Brostrøm før fjerde stik: - Tag vaccinen, og beskyt dig selv

Sårbare tilbydes nu snart et fjerde vaccinestik mod covid-19. Men denne gang er strategien en anden, fortæller Søren Brostrøm.

- Vi søger indendørs, og så ved vi bare, at smitten stiger igen i Danmark, lyder det fra direktøren for Sundhedsstyrelsen.
- Vi søger indendørs, og så ved vi bare, at smitten stiger igen i Danmark, lyder det fra direktøren for Sundhedsstyrelsen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Snart kan de første igen rulle ærmet op, når efterårets vaccinationsprogram mod corona går i gang.

Fra 15. september er det plejehjemsbeboere og personer over 85 år, der bliver tilbudt et stik.

Og fra 1. oktober kan alle over 50 år samt gravide, plejepersonale og særligt sårbare få et 4. stik.

Selvom smitten er lav lige nu, vil det ændre sig den kommende tid.

- Smitten kommer til at stige igen. Det er der ingen tvivl om, siger Søren Brostrøm til TV MIDTVEST.

- Vi søger indendørs, og så ved vi bare, at smitten stiger igen i Danmark, lyder det fra direktøren for Sundhedsstyrelsen.

Ny Strategi

Søren Brostrøm oplyser, at Sundhedsstyrelsen dette efterår og denne vinter har lagt en ny strategi.

- Sidste vinter havde vi jo et meget, meget bredere sigte i forhold til at få øget befolkningens immunitet, så vi kunne få bugt med pandemien.

Men siden er man blevet klogere af erfaring.

- Der må vi så bare erkende, at det er ikke nogen farbar strategi med de her nye varianter. Derfor er det i meget høj grad en aldersbasseret vaccinestrategi, ligesom vi i øvrigt kender det med influenza om vinteren, fortæller Brostrøm og tilføjer

Nu fokuserer vi på at vaccinere dem, som er i særlig risiko for at blive syge af covid-19.

Hvorfor anbefaler I, at man tager imod vaccination?

- Det er igen et strategiskifte fra sidst. Den væsentligste grund til, at man skal tage vaccinen, det er for, at man skal beskytte sig selv. Jo ældre man er, jo større risiko er der for, at man kan blive alvorligt syg af covid-19.

- De nye varianter er altså ikke milde. Man kan faktisk blive pænt syg, og jo ældre man er, jo mere syg kan man blive, og det er den allervæsentligste grund til at tage vaccinen. Så tag vaccinen for din egen skyld, lyder opfordringen fra Søren Brostrøm.

Denne vinter vil man primært beskytte dem, der er i størst risiko for at blive alvorligt syge af covid-19. Det er derfor dem fra 50 år og op efter, der vil få tilbuddet, da stigende alder er den væsentligste risikofaktor.

Ældre klar til stik

Undersøgelser tyder på, at befolkningen er klar til at lægge skulder til et fjerde stik.

- Det vi kan se i vores forskning, at man siger ja til vaccine, uanset om man er bekymret for epidemien eller ej, så mange er bare klar til at tage imod, og derfor tror jeg ikke, der vil blive de store problemer - i hvert fald ikke i de allerældste aldersgrupper.

Ordene kommer fra professor i statskundskab ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen. Han forsker i borgernes adfærd og konsekvenserne for corona-epidemiens udvikling i projektet HOPE.

- Overordnet set handler det for de ældre om, at det skal være let for dem at tage imod vaccinerne, og så gør de det sådan set gerne. Det er også en gruppe, som er vant til at tage de her årlige vaccinationer eksempelvis mod influenza, påpeger professoren.

- Det kan være lidt længere nede i grupperne, når vi kommer ned til mellem 60 og 50 år, her kan det være, at folk ikke strømmer til vaccinationscentrene på samme måde, tilføjer han.

5:36
Her kan du høre hele interviewet med Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

En vinter uden nedlukninger

Når der gøres klar til vaccinationer nu, skyldes det at coronaen allerede tager fart fra begyndelsen af oktober - altså langt tidligere end influenzaen.

Og målet fra Sundhedsstyrelsen er helt klart denne gang:

- Vi skal igennem den her vinter uden nedlukninger og uden restriktioner. Det vil sige med et åbent samfund, og så vil der jo alt andet lige komme mere smitte, siger Søren Brostrøm.

- Så er der selvfølgelig også et sigte på, at vi også gerne vil forebygge at sundhedsvæsenet ikke går helt i knæ, så det er selvfølgelig også et sekundært mål, fastslår direktøren.

Den strategi, Sundhedsstyrelsen har lagt, gælder for resten af 2022 og første kvartal af 2023.

Tid til at stoppe konflikt

Tidligere forskning i HOPE har vist, at danskernes forskellige holdninger til vaccine deler os.

- Der er et skel, og det er i særdeleshed, dem der er blevet vaccineret, der ser lidt skævt til dem, der er uvaccineret. Man tænker, at dem har man ikke lyst til at være sammen med, fortæller professor Michael Bang Petersen.

- Man opfatter dem som nogen, der så at sige har snydt lidt. Som ikke har været villige til at påtage sig omkostninger for fællesskabets skyld.

Det er en konflikt, pandemien har etableret, men professoren mener, det er blevet tid til at få ophævet skellet, da der nu kun vaccineres mod corona for at passe på den enkelte sårbare og ikke for at opnå immunitet i hele samfundet.

- Vi står et andet sted nu. Det er ikke nødvendigt at gå rundt og se skævt til folk, uanset hvilken beslutning, de har taget omkring vacciner, mener Michael Bang Petersen.

Vaccine hvert år?

Mange vil nok spørge sig selv, hvor længe vi skal blive ved med at vaccinere mod corona? Og er det mon resten af livet?

- Det er et godt spørgsmål. Det ved jeg faktisk ikke. Det er der meget, der kunne tyde på, at det er en sæsonsygdom, ligesom vi kender det med influenza, som vil vende tilbage hver vinter, vurderer Søren Brostrøm.

Han åbner dog også op for et lille lyspunkt.

- På et eller andet tidspunkt, så mister den pandemi tænder, når virus bliver mere stabilt, og vi har immuniteten.

Søren Brostrøm henviser til de influenzaepidemier, der florerer et par stykker af i løbet af 100 år. På et tidspunkt dør de ud.

- Hvornår og om vi kommer derhen med corona, det kan jeg ikke sige, men det kunne meget vel være sådan, at vi hvert efterår og vinter skal have flere vaccinestik. Det kan meget vel være, at det bliver sådan, slutter han.