Borgmester bekræfter prøvegravning i Aalestrup: Skal måske snart huse mink-massegrav

Søndag aften foretog myndighederne prøvegravninger udenfor Aalestrup for at finde ud af, om området er egnet til at huse en kommende massegrav til mink.

Borgmester Per Bach Laursen (V) er blevet orienteret af myndighederne om, at der søndag blev foretaget prøvegravninger til en mulig mink-grav udenfor Aalestrup.
Borgmester Per Bach Laursen (V) er blevet orienteret af myndighederne om, at der søndag blev foretaget prøvegravninger til en mulig mink-grav udenfor Aalestrup.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Mens millioner af mink i disse dage bliver aflivet rundt på landets minkfarme, raser debatten om, hvad myndighederne vil gøre ved de døde mink, når forbrændingsanlæggene ikke kan følge med længere.

Lørdag kom det så frem, at den Nationale Operative Stab, der leder myndighedsindsatsen, har valgt at grave minkene ned flere steder her i landsdelen.

I første omgang var militære områder i Karup og Holstebro blevet valgt, men nu skal der måske også graves mink ned i et statseget område udenfor Aalestrup.

Borgmester i Vesthimmerlands kommune Per Bach Laursen bekræfter mandag morgen overfor TV MIDTVEST, at der søndag aften var stort gravemaskineri til stede på en mark ved Bygumvej udenfor Aalestrup.

- Vi ved ikke, om der bliver gravet mink ned på Bygymvej, men de laver en prøvegravning for at se, om undergrunden er stærk nok til at håndtere det, siger borgmester Per Bach Laursen.

- Jeg forholder mig til, at vi har en opgave, der skal løses. Det gør man også i Karup og alle mulige andre steder.

Han har modtaget flere henvendelser fra borgere, som undrer sig eller er bekymrede over, hvad man gør ved de aflivede mink, som flere steder ligger rundt på forskellige farme. Han er også blevet kontaktet af en borger, der fortalte, at der var blevet slæbt en død mink ind til naboen. 

- Vi vil jo også godt have de mink af vejen. Minkene skal væk, så af flere onder må vi bare acceptere det her, siger borgmesteren.

Savner klar kommunikation

Han fortæller, at hverken han som borgmester eller resten af kommunestaben har noget at sige i sagen om, hvor og hvordan mink eventuelt skal nedgraves i hans kommune.

Det er ikke en kommunal opgave, men i stedet beredskab og politi, der skal melde ud, hvad der sker.

Den information, som Per Bach Laursen modtager fra myndighederne, har dog været sparsom indtil videre.

- Vi føler os magtesløse på mange områder. Det her er ét af dem, siger han.

- Handleplanerne må vi selv opfinde hen ad vejen og kommunikere ud.

Derfor er det også en udfordring at kunne give konkrete meldinger videre til borgerne, som han ellers prioriterer meget højt. Han forstår derfor godt, hvis folk er bekymrede eller undrer sig over situationen.

- Jeg er den første, der får klager over det, men vi kan faktisk ikke stille noget op, for det er en anden instans, der skal informere. Derfor vil jeg gerne afholde mig fra at blande mig i den information, for jeg har ikke viden om det, siger borgmester Per Bach Laursen.

Han ved heller ikke, hvornår der kommer en konklusion på, om området udenfor Aalestrup snart skal huse nedgravede mink.