Birthes corona-syge mand kæmper for sit liv - men hun må ikke se ham

71-årige Richard Riisgaard fra Kjeldbjerg er kritisk syg efter at være blevet smittet med coronavirus. Han ligger isoleret fra sin familie på Viborg Sygehus.

- Det er ubarmhjertigt hårdt!

Sådan lyder det fra Birthe Riisgaard. Hun sidder lige nu midt i sit livs mareridt i huset i Kjeldbjerg. Hendes mand, 71-årige Richard Riisgaard, er kritisk syg efter at være blevet smittet med coronavirus og er derfor indlagt på en specialafdeling på Viborg Sygehus.

Hun må ikke besøge sin mand, da det kun er personalet, der må komme ind hos ham, og derudover er hun også selv i karantæne med sine døtre.

At hun hverken kan se, røre eller tale til ham i en tid, hvor sygdommen kan risikere at koste ham livet, gør ikke situationen nemmere. 

- Det er surrealistisk. Vi må ingenting og kan ingenting. Han vil så gerne holde i hånd, og det kan vi ikke nu, siger Birthe Riisgaard, der er tydeligt påvirket af situationen.

Fra Vasaløbet til respirator

Birthe Riisgaard og døtrene sidder hele tiden klistret til telefonen i håbet om at få godt nyt fra hospitalet. Seneste melding kom klokken 9.00 onsdag morgen. Den var dog alt andet end opløftende.

- Det er kritisk. Han er i nat kommet i respirator. Han er bedøvet og får renset lunger. Han får også sondemad, siger Birthe Riisgaard.

Richard Riisgaard lider af lungesygdommen KOL, men det er ikke en sygdom, som har hæmmet den tidligere militærmand. Han kunne alt i dagligdagen og sørgede for at holde sig aktiv. For tre uger siden deltog han sågar i Vasaløbet, hvor han stod 30 kilometer på ski.

- Han kom hjem og sagde, at han næste år ville tage 45 kilometer. Det er jeg sikker på, han ville klare, siger Birthe Riisgaard.

Situationen har dog ændret sig radikalt siden Vasaløbet. I sidste uge var ægteparret i Rønbjerg Feriecenter med børn og børnebørn for at fejre parrets Guldbryllup. Dagen efter blev Richard Riisgaard dog ramt af lidt feber og hoste, som hurtigt udviklede sig i den forkerte retning. Han blev derfor indlagt.

- Det er en ubeskrivelig rutsjebanetur. Vi ved godt, at vi skal være taknemmelige for, at vi fik guldbryllup, men vi vil så gerne have længere tid, siger Birthe Riisgaard.

Tag reglerne seriøst

For en uge siden havde ingen i familien troet, at de skulle stå i den situation, som de gør nu. Det er der nok ikke mange, der regner med, og derfor har familien et budskab til danskerne.

- Vi vil appellere til, at folk tager det seriøst, og at de følger reglerne. Det rammer ikke kun gamle og svagelige, siger Birthe Riisgaard.  

Langt væk fra familien kæmper Richard Riisgaard en kamp, som alle omkring ham håber og tror på, han kan klare.

- Vi tror fuldt og fast på, at han kommer sig. Alternativet er ikke til at holde ud, siger Marie Riisgaard, der er datter af Birthe og Richard, og som i disse dage er i karantæne med sin mor i hjemmet i Kjeldberg.

Nu hvor familien ikke kan være til stede hos deres mand og far, så er de glade for, at han er i hænderne på det danske sundhedssystem.

- Han får den bedste behandling. Det ved vi. De kæmper alt, hvad de kan, siger Birthe Risgaard, og datteren supplerer:

- De kæmper, og vores far kæmper.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Sundhed.