Begravelse i en krisetid: - Mange ville gerne have sagt farvel

Det er forbudt at være samlet mere end ti personer på en gang. Det forbud gælder også folkekirken. Dog bliver reglen lempet, når det gælder begravelser.

Billedet her er ikke fra dagens begravelse i Lemvig Kirke.
Billedet her er ikke fra dagens begravelse i Lemvig Kirke.
Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix

I dag skulle Lene Blanke sige et sidste farvel til sin afdøde far. Han blev nemlig begravet i Lemvig Kirke.

Selvom begravelser oftest ikke er noget, som man går og ser frem til, blev denne begravelse alligevel noget anderledes, end de efterladte havde håbet på.

- Det er mærkeligt og underligt, at vi er nødt til at være sammen med men med afstand. At vi ikke kan give min mor et kram og holde hende i hånden, siger Lene Blanke.

- Der var mange, der gerne ville have sagt farvel til min far, men det kan ikke lade sig gøre, fortsætter hun.

For landet er ramt af en smittefarlig krise, og den krise har blandt andet medført, at det er forbudt at forsamles mere end ti mennesker ad gangen.

Det forbud gælder også landet folkekirker, der allerede nu har udsat forårets konfirmationer. Men når der nu er tale om en begravelse, kan der lempes på reglen. 

Lene Blanke er datter til den mand, der i dag blev begravet i Lemvig Kirke.
Lene Blanke er datter til den mand, der i dag blev begravet i Lemvig Kirke.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Vi frygtede i starten, at vi kun måtte være ti personer, og så ville min fars børnebørn ikke have haft mulighed for at komme med. Og det ville have været rigtig skrækkeligt, siger Lene Blanke.

- Så vi er taknemmelige for, at alle de nærmeste godt må være her, fortæller hun. 

Så længe man forsøger at holde afstand og tage sine forholdsregler, er det nemlig lovligt at samles mere end 10 personer sammen, når det gælder begravelser.

Alligevel havde Lene Blanke og hendes familie ikke oplyst, hvornår begravelsen skulle foregå. Og af den grund var det kun de nærmeste pårørende, der deltog i begravelsen.

- Det ville have været en stor begravelse

For Kim Eriksen, der er sognepræst i Lemvig Kirke, var dagens begravelse også en speciel oplevelse.

- Det er meget mærkeligt. Og jeg er jo påvirket af situationen ligesom alle andre, siger han. 

Han kendte den afdøde og ved, hvilken betydning han har haft for området.

- Under normale omstændigheder ville det have været en stor begravelse, fordi det er en mand, der er meget kendt på egnen og har haft et fantastisk virke, siger Kim Eriksen.

- Derfor er det rigtig synd, at det kun er familien, vi kan samle her i dag, fortsætter han.

Og selvom man skal holde afstand til hinanden, er sognepræsten i dagen anledning villig til at se igennem fingrene med anbefalingen.

- Det ville være trist, hvis enken ikke skulle sidde med sine børn omkring sig. Og det er absurd, for en time senere skal de sidde sammen oppe i hjemmet. Så det går vi ikke op i, siger han.

Der deltog 15-20 personer til begravelsen, og det er altså op mod dobbelt så mange personer, som det ellers er tilladt at forsamles.

- Vi er glade for undtagelsen i forhold til begravelser, og det er vi glade for. Fordi det at kunne håndtere sorgen og at der er værdighed omkring en begravelse, det er vigtigt, siger Thomas Frank, der er domprovst i Viborg Stift.

Han fortæller, at der i de forskellige kirker skal laves en vurdering af, hvor mange mennesker det er for forsvarligt at lukke ind til begravelser.