Australsk efterskoleelev strandede i Danmark: Men så åbnede ansat sit hjem

Da Danmark lukkede ned, blev 15-årige Lily Harrold fanget, uden mulighed for at rejse hjem. Men så åbnede souschefen i efterskolekøkkenet sit hjem.

Lily Harrold tv. med hendes nye danske familie.
Lily Harrold tv. med hendes nye danske familie.
Foto: Vedersø Idrætsefterskole & The International

Hvor skulle hun tage hen?

Det var det helt store spørgsmål for australske Lily Harrold, da efterskolerne den 11. marts blev bedt om at lukke.

Den 15-årige pige var fanget. For hendes pas var i Rusland, da hun var i gang med at ansøge om et turistvisum. Samtidig var hendes forældre svære at få hjælp fra, for de var ved at rejse retur til Australien.

- Vi havde netop forladt Danmark efter at have besøgt Lily, og vi var på vej tilbage til Australien, da vi fandt ud af, at skolen skulle lukke. Vi var landet i Abu Dhabi og ventede på vores fly til Sydney, da vi begyndte at modtage sms’er. Det var en enormt svær og stressende situation at stå i. Vi vidste ikke, om vi skulle vende om eller tage videre, fortæller Lilys forældre Mark og Sara Harrold.

Forældrene endte med at rejse videre hjem, mens Lily i første omgang fik husly hos en efterskoleven. Men her kunne hun desværre ikke blive boende i længden.

- Det var virkelig skræmmende. Det var usikkerheden ved det hele, der gjorde mig bange. Min krop begyndte nogle gange at ryste, når tankerne ramte, og jeg kunne ikke fokusere på noget, forklarer Lily Harrold.

Et nyt hjem i Danmark

Efterskolen The International, som er en del af Vedersø Idrætsefterskole, var Lily Harrolds eneste hjem og tilholdssted i Danmark, indtil den måtte lukke. Derfor havde hun brug for hjælp, præcis som statsministeren formulerede det i sin tale: "Der bliver brug for, at vi hjælper hinanden."

Der skulle da heller ikke gå længe, før den sætning blev taget til efterretning hos personalet på skolen. Sascha Von Düring Siggaard, som er souchef i køkkenenet på efterskolen, besluttede sammen med hendes mand at åbne deres hjem for 15-årige Lily Harrold.

- Jeg tror egentlig, det kom sig helt automatisk. Det var min mand, der spurgte, da skolerne lukkede ned, om vi som familie kunne gøre et eller andet for nogle af eleverne. Dagen efter var der lærermøde, og der sagde jeg så, at vi kan godt have en boende hos os. Altså vi har ikke vanvittig meget plads. Men det kan vi godt i en situation som den her. Det er den måde, vi kan bidrage, forklarer Sascha Von Düring Siggaard.

En lykkelig hjælp i en ulykkelig situation.

- Jeg følte mig virkelig lettet og taknemmelig. Jeg følte mig ligesom ’safe’. Det fik mig bare til at tro på, at det nok skulle blive okay for mig – at det hele nok skulle gå, fortæller Lily Harrold.

Stolt forstander

Mens Lily Harrold kunne ånde lettet op, kunne forstanderen på efterskolen være stolt af, at efterskoleånden viste sit værd.

- Det er lige præcis den ånd, der gør efterskoler til noget helt særligt. Vi havde også mange forældre, der spurgte, om de kunne gøre noget. Det er vi rigtig glade og taknemmelige over. Det er fedt at opleve i en sådan situation, at efterskolen virkelig skaber fællesskab og familie – også i de svære tider, fortæller forstander, Kim Skouborg Jespersen.

Hjemme på Lily Harrolds nye adresse i Ringkøbing er det hele gået uden de store problemer. Både Lily og Sascha føler, de har fået gode ting med ved nu at dele adresse. 
Ligesom Saschas to drenge på 8 og 13 år også har lært lidt ekstra.

- De har lært utrolig meget engelsk. Og også bare den her mangfoldighed i at hjælpe andre mennesker, og det der med, at det ikke bare kun lige kan være os fire. At man kan åbne sine døre for andre i en situation som denne her, fortæller Sascha Von Düring Siggaard.