Anti-vaccinationssedler lagt i postkasser: Her svarer ekspert på 14 påstande om corona-vaccinerne

Indeholder vaccinerne GMO’er og er de blevet testet på dyr? Det er nogle af de spørgsmål, som står i en folder, der er blevet lagt i flere postkasser i et boligområde i Holstebro.

Da pensionist Søren Padbjerg onsdag tømte sin postkasse ved hjemmet i boligområdet Trekanten i Holstebro, blev han forskrækket.

Her fandt ham nemlig en flyer med 14 påstande, der handlede om corona-vaccinerne. Der stod blandt andet at mange læger var bekymrede for vaccinernes effekt på fertiliteten og at de indeholdte genetisk modificerede organismer.

Der var tale om løbesedler fra det politiske parti Folkepartiet – Jorden Frihed Kundskab, og de var landet i postkasserne hos flere beboere i Trekanten.

- Jeg blev faktisk bange. Vi står i en sundhedskrise, og jeg bliver angst af det her, fortæller Søren Padbjerg til TV MIDTVEST.

Søren Padbjerg blev meget forarget, da han fandt folderne i sin postkasse.
Søren Padbjerg blev meget forarget, da han fandt folderne i sin postkasse.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Ekspert: Det er en alvorlig sag

Hans Jørn Kolmos er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Han ser med stor alvor på de påstande, som står i folderne.

- Det er ret alvorligt. Selvfølgelig har vi ytringsfrihed, og det er fint, og det er frivilligt, om man vil lade sig vaccinere. Men det er ikke okay at vildlede. Det er situationen for alvorlig til, forklarer han.

Han mener ikke, der er nogen grund til at være nervøs for at tage imod de vacciner, der godkendt af sundhedsmyndighederne.

- Myndighederne har en forsigtig tilgang til vaccinerne, så hvis der er den mindste tvivl, sætter man vaccinen på pause, så man kan roligt stole på myndighederne.

14 påstande om corona

TV MIDTVEST har præsenteret Hans Jørn Kolmos for samtlige af de 14 påstande, der optræder i folderen.

1: mRNA-vacciner er på et eksperimentelt stadie

- De er jo ikke på et mere eksperimentalt stadie, end at de er afprøvet. De er afprøvet på 40.000 mennesker inden anvendelse, og millioner er blevet vaccineret. Så det kan man ikke sige, det er efterhånden ved at være veletableret praksis.

2: Vaccinerne er ikke blevet testet på dyr

- Nej, hvorfor skulle man dog også det? Hvad var det for nogle dyr, man skulle teste på? Så skulle det være mink. Det er den eneste dyreart, hvor det slår lige så meget an på dyr som på mennesker, og det er vi ærligt talt forbi. Det er det rene vrøvl, det giver ingen mening. De er testet så godt, man overhovedet kan på laboratoriet. Dyreforsøg giver ikke mening med den her sygdom.

3: Vaccinerne er ikke blevet testet i længere tid på mennesker

- De er testet et halvt år, og det er den tidshorisont, man plejer med alle vacciner. Der er ikke noget odiøst i det. De er testet lige så grundigt i den her sammenhæng som andre vacciner. Måden de er blevet testet på afviger overhovedet ikke fra, hvordan man ellers tester vacciner.

4: Bivirkningerne af vaccinerne er ikke kortvarige og forbigående

- Det er rigtigt, at der er nogle bivirkninger, der ikke er kortvarige og forbigående. Nogle har fået blodpropper, der kan tilskrives vaccinen, og det er beklageligt. Men der er er endnu flere, der har fået en blodprop som følge af sygdommen, så om det er sygdommen eller vaccinen, der giver dem, kan man diskutere.

Hyppigheden af komplikationer er langt mindre end tilsvarende komplikationer ved sygdommen.

5: Vaccinerne vil ikke forhindre, at man får covid-19

- Jo, det vil de faktisk. Det er der ret god evidens for. De forhindrer alvorlig sygdom, så man ikke skal på intensiv afdeling, det viser vaccinerne ret tydeligt, så det er simpelthen ikke rigtigt. Vi diskuterer, om man forbigående kan bære virus i en periode uden at blive syg eller blive ganske let syg, selvom man er vaccineret, og det kan godt være tilfældet. Men det, som står fast indtil nu, er, at vaccinerne dækker mod alvorlig sygdom, det er der ret god evidens for. Undersøgelser fra Skotland viser, at den beskytter mod indlæggelseskrævende sygdom.

6: Vaccinerne vil ikke forhindre, at man smitter andre med covid-19

- Vaccinerne vil forhindre at man smitter andre med Covid-19, fordi man ikke bliver syg og dermed smitter videre. Det vil være situationen i langt de fleste tilfælde. Når det er sagt kan vi på nuværende tidspunkt ikke udelukke, at der vil være enkelte af de vaccinerede, som forbigående bærer virus i sig. De vil ikke være særligt smittefarlige, fordi de ikke er syge.

7: Man slipper ikke for at gå med mundbind, hvis man er vaccineret

- Nej, fordi vi går med livrem og seler. Alle corona-regler skal overholdes, indtil virus er bragt fuldstændig under kontrol, og så bliver restriktionerne udfaset. Indtil da er det rigtigt, at man stadig skal overholde reglerne.

8: Vaccinerne indeholder genetisk modificerede organismer

- Det er jo ikke organismer. Det er rigtigt, at man har sat nogle arvematerialer ind i fuldstændig harmløse virus, men det er ikke sådan, at organismerne pludselig udvikler sig til sygdom.

9: AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne indeholder rester af menneskefostre eller celler fra aber

- Menneskefostre... Det er det rene vrøvl, hvordan skulle det komme derind? Det er ikke rigtigt. Og hvis det er tilfældet, er det alene for at opformere noget virus. Og man bruger jo ikke Covid-19 til at lave vacciner, man bruger arvemateriale fra virus, som vokser i cellekulturer, og det er rigtigt, at det er abeceller, det vokser i. Men det har man gjort siden 1950’erne, så det er der overhovedet ikke noget nyt i.

10: Mange læger er bekymrede for vaccinernes langtidseffekt på fertiliteten

- Det er nyt for mig. Hvorfor skulle det påvirke fertiliteten, det har jeg ikke hørt om. Og jeg har hørt en del.

11: Der er risiko for autoimmune sygdomme, slagtilfælde, kramper, tilbagevendende krampeanfald og andre alvorlige bivirkninger

- Det er der jo i det hele taget. Det er ikke noget, der specielt relaterer sig til vacciner, det ser man uafhængigt om man er syg eller vaccineret, så det er der ikke noget mærkeligt i. Jeg mener ikke, at det er konstateret som bivirkning, det er noget vrøvl. Det er en ren teoretisk betragtning. Der er ikke noget af det, der er bevist med de godkendte vacciner, ellers ville de ikke blive godkendt.

12: Vaccinerne har været skyld i nogle dødsfald eller varige mén

- Det er fuldstændig rigtigt, der har været dødelige blodpropper og nogle tilfælde, som måske kan tilskrives Johnson & Johnson vaccinen, men det er ikke bevist. Dødsfaldene er sket af nogle sjældne blodpropper, men dermed ikke sagt, at det er vaccinen. Det kunne også være sygdommen, der lavede det. For en sikkerheds skyld afviser vi ikke, men det er ikke bevist.

13: Man kan ikke holde vaccineproducenterne ansvarlige for bivirkninger, skader og dødsfald, der forårsages af vaccinerne

- Det kan man sådan set godt, men det er ikke det enkelte individ, der gør det. Sundhedsstyrelsen går ind og anbefaler vaccination, staten påtager sig ansvaret for de skader, der opstår. Får man en vaccineskade, er man omfattet af patientsikkerhedserstatningen. De direkte ansvarspådragende er staten og sundhedsvæsnerne i landene.

14: Der er mange læger og videnskabsfolk, der kraftigt anbefaler, at man ikke tager vaccinen

- Du kan altid finde en håndfuld læger, der siger, det skal du ikke. Men for hver af dem er der 1000 andre læger, der siger, at man skal. Det er stærkt vildledende. Det er skadeligt at informere på den måde.

Du kan se folderen med de 14 påstande her.
Du kan se folderen med de 14 påstande her.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Du kan se folderen med de 14 påstande her.
Du kan se folderen med de 14 påstande her.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Søren Padbjerg fra Holstebro kalder budskabet for fake news og stærkt manipulerende.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST