Annette har båret mundbind i forskningens navn: - Jeg føler mig mere tryg med masken på

Som en del af et stort forsøg har Annette Sortemos båret mundbind i en måned. I dag kunne hun tage mundbindet af for sidste gang.

Den seneste måned har 6.000 danskere været en del af et forsøg, der skal undersøge, om mundbind har nogen effekt mod coronasmitten.

Halvdelen af forsøgspersonerne har båret mundbind, mens den anden halvdel har levet som normalt. En af dem, der blev udvalgt til at bære mundbind, er Annette Sortemos fra Ikast. Hver gang hun har været udenfor sin hoveddør eller haft gæster derhjemme, har hun derfor skullet dække mund og næse til.

- I starten var det virkelig grænseoverskridende at skulle tage masken på, når jeg skulle ud, fortæller hun.

Hun vænnede sig dog hurtigt til at bruge mundbindet, og hun er endt med at blive helt glad for at bruge det.

- Jeg føler mig mere tryg med masken på. Jeg oplever også tit, at folk holder mere afstand til mig, fordi jeg har maske på, siger Annette Sortemos.

Annette Sortemos fra Ikast har været med til at teste effekten af mundbind. I dag blev forsøget afsluttet.
Annette Sortemos fra Ikast har været med til at teste effekten af mundbind. I dag blev forsøget afsluttet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Lavt smittetryk kan blive en udfordring

Det er Rigshospitalet, der har igangsat forsøget, som i dag officielt blev afsluttet med nye podninger og blodprøver fra forsøgspersonerne.

Smittetrykket i Danmark har dog været betydeligt lavere, end forskerne havde regnet med, og selv om det er en positiv situation for danskerne, så kan det vise sig at være et problem for forsøget.

- Det er jo svært at måle på, hvor stor forskellen er mellem dem, der har båret maske og dem, der ikke har, fordi vi regner med, at det i det hele taget er meget få, som er blevet smittet i perioden, siger Henning Bundgaard, der er professor og overlæge på Rigshospitalet.

Undersøgelsen kigger også på andre former for virus end Covid-19, og her forventer forskerne, at forskellen vil være tydeligere.

- Måske får vi svar på undersøgelsen ved at måle på smittespredningen af de andre virus, siger Henning Bundgaard.

Annette fortsætter med mundbindet

Salling Group har også været en del af forsøget med flere hundrede medarbejdere. Nogle af dem har kunderne kunnet møde hos Føtex i Herning, hvor store skilte i butikken har gjort kunderne opmærksomme på, hvad formålet med mundbindene var.

- Det er da helt vildt spændende, om det her kan bidrage med noget og om vi bliver klogere på, om vi kan undgå en lignende epidemi i fremtiden, siger varehuschef Tom Kærsgaard.

quoteJeg har intet negativt oplevet ved det. Jeg ville være klar til en måned mere, hvis det var.

Annette Sortemos

Der kommer til at gå nogle uger, før resultatet af forsøget ligger klar, men for Annette Sortemos har det været en lærerig oplevelse uandet hvad.

- Jeg har intet negativt oplevet ved det. Jeg ville være klar til en måned mere, hvis det var, siger hun.

Selv om hun i starten oplevelse det som grænseoverskridende at bære mundbindet, så er hun blevet så glad for det, at hun har tænkt sig at bruge det igen - uanset hvad forsøgsresultaterne viser.

- Masken er næsten blevet en del af mig. Jeg kunne godt finde på at tage den på, hvis jeg skulle ud at flyve eller ud blandt mange mennesker. Så forfærdelig er den heller ikke at have på, siger hun.

Annette Sortemos fra Ikast har været med til at teste effekten af mundbind. I dag blev forsøget afsluttet.
Annette Sortemos fra Ikast har været med til at teste effekten af mundbind. I dag blev forsøget afsluttet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Sundhed.