Anna-Lise adskilt fra sin demente mand før 30-års bryllupsdag: - Det er rigtig svært

For Anna-Lise Kejlberg Kristensen er det vigtigt at se sin mand på deres bryllupsdag, for hun mener også, at man kan dø af ensomhed.

På tirsdag har Anna-Lise Kejlberg Kristensen og manden Gunnar Kristensen været gift i 30 år. Det vil de begge gerne fejre, men det er ikke sikkert, de kan få lov til det.

Gunnar Kristensen er dement og er derfor indlagt på et plejecenter i Holstebro Kommune, og her er det endnu ikke besluttet, om pårørende må besøge deres familiemedlemmer.

- Det er svært. Det er rigtig svært. Hvert evigt eneste år har vi holdt bryllupsdag. Og de venner, der var vidner til vores bryllup, har været med hvert eneste år, siger Anna-Lise Kejlberg Kristensen.

Lige nu ser det ud til, at ægteparret derfor skal holde den store dag hver for sig.

- Det er politikerne, der har ansvaret. Et er følelser, noget andet er, hvad der er fornuftigt og sundhedsmæssigt forsvarligt, forklarer hun om den svære situation.

Tungtvejende argumenter - i begge retninger

Fra politisk side har nogle kommuner valgt at lade pårørende besøge beboere på plejecentre. Den beslutning skal først tages mandag i Holstebro Kommune.

En af dem, der skal være med til at træffe beslutningen, er Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget i kommunen.

quoteJeg synes, det er for dårligt, at vi ikke har nogle meget bedre sundhedsmæssige anbefalinger-

Jens Kristian Hedegaard (V), formand, social- og sundhedsudvalget, Holstebro Kommune.

- Det er en svær beslutning, for det er nogle utroligt tungtvejende argumenter, der trækker i hver sin retning. På den ene side er det et kæmpe problem, at vores beboere på plejecentrene ikke kan få besøg af deres pårørende – både for beboerne og de pårørende. I den anden side står sikkerheden, altså risikoen for, at vi får smitte ind på vores centre og får den trukket rundt. Det sidste er et spørgsmål om liv og død, så det er faktisk en meget vanskelig afregning, forklarer han.

For Jens Kristian Hedegaard mangler kommunerne generelt vejledning fra sundhedsinstanserne.

Lige nu er det for generelt, og det betyder, at Holstebro Kommune er usikker på hele den praktiske tilgang til, hvordan besøgene skal foregå.

- Jeg synes, det er for dårligt, at vi ikke har nogle meget bedre sundhedsmæssige anbefalinger på, hvordan det her skal strikkes sammen og nogle anbefalinger, der siger, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre. Hvad der er forsvarligt, og hvad der ikke er forsvarligt, siger Jens Kristian Hedegaard.

"Man kan også dø af ensomhed"

Netop på grund af sin mands demens er det vigtigt for Anna-Lise Kejlberg Kristensen at bevare den nuværende kontakt. Hendes mand lever i nuet, fordi hans hukommelse er væk.

Derfor tager hun gerne en tur med coronavirus, hvis det betyder, at hun kan se sin mand.

- Man kan dø af virus, men man kan også dø af ensomhed. Jeg kom gerne på plejehjemmet, men jeg respekterer også, at vi ikke må, siger hun om situationen.

Politikeren kan godt forstå, at det er en svær situation at sætte sig ind i for de pårørende – og også for Anna-Lise Kejlberg Kristensen i den specifikke sag.

Men fordi der er tale om en specifik sag, udtaler han sig ikke.

- En enkeltpersonsag vil jeg under ingen omstændigheder tage stilling til. Det er det, vi skal finde ud af på mandag. For vi må sige, at tingene ændrer sig hele tiden, siger Jens Kristian Hedegaard.

Tema

Coronavirus

30 røde roser

Selvom situationen skulle ende med, at parret ikke kommer til at fejre deres 30-års bryllupsdag sammen, har Anna-Lise Kejlberg Kristensen alligevel gjort sit til, at manden Gunnar skal mærke det.

Hun har bestilt 30 røde roser til sin mand og kage til hele plejehjemmet – beboere og personale inklusiv.

- De har lovet at tage et billede af Gunnar med roserne, og så kan jeg vise det til børnene, så de kan se, jeg har været der, siger Anna-Lise Kejlberg Kristensen.

Ægteparret har ikke set hinanden siden den 9. marts, og nu skal det altså besluttes på et politisk møde mandag, om de får lov til at se hinanden på den store dag.

Skal udendørs besøg være tilladt på plejehjemmene? Holstebro Kommune efterlyser mere vejledning.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.