Aflyste påsketurneringer ærgrer og koster i håndboldklubberne

Tusindvis af unge håndboldspillere skulle have deltaget i påskestævner, som er blevet aflyst grundet corona. Det har store økonomiske konsekvenser for klubberne.

Traditionen tro skulle tusindvis af børn og unge i disse dage have spillet håndbold i hallerne og sovet på luftmadrasser på skoler rundt omkring i Midt- og Vestjylland. 

Mange håndboldklubber plejer at afholde stævner i påsken, men dem har arrangørerne været nødt til at aflyse på grund af coronasituationen. 

quoteDet er fuldstændig uvirkeligt, at der ikke skal spilles håndbold i år.

Viggo Villadsen, stævneansvarlig, Hancock Cup

- Det er fuldstændig uvirkeligt, at der ikke skal spilles håndbold i år. Vi kan ikke gøre noget ved det, men for at sige det på godt jysk, så er det rigtig træls, siger Viggo Villadsen, der er stævneansvarlig til Hancock Cup 2020 i Skive.

Det er første gang i 35 år, at han holder påske hjemme, og det er ikke nemt at få tiden til at gå, fortæller han.

- Man føler, at der mangler noget. Der mangler alle de over 2000 børn og voksne, der plejer at komme, siger Viggo Villadsen.

Deler håndboldminder på Facebook

Også på Mors savner både børn og voksne at kunne drible rundt på banen med en håndbold her i påsken. 1400 børn og 250 voksne skulle have deltaget, men også her blev arrangørerne nødt til at aflyse.

- Det har jeg det rigtig skidt med. Specielt når jeg tænker på alle de unge mennesker, der skulle løbe rundt ude i hallerne. Det er nedtur, siger Allan Nørrehave, der er formand for Morsø Påskestævne.

Holstebro Cup er Nordeuropas største håndboldstævne, og i år skulle de have slået deltagerrekord med 4700 tilmeldte fra både ind og udland.

- Vi var helt klar til at slå det hele i gang, men det er der ikke noget at gøre ved. Jeg har mest ondt af de mange børn, der ikke kan komme afsted, siger Karsten Marcussen, der er formand for Holstebro Cup.

Hver dag lægger de billeder fra sidste års cup op på deres facebookside, så deltagerne kan gense de gode håndboldminder.

- Det er helt utroligt, hvem der følger med og skriver kommentarer. De skriver, at de savner os - og vi savner også dem, fortæller Karsten Marcussen.

Store konsekvenser for klubberne

Her og nu er aflysningen ærgerlig for deltagerne og for arrangørerne, der har brugt lang tid på at planlægge stævnerne. 

Men der er også økonomiske konsekvenser i det. Det overskud, som påskestævnerne normalt giver til arrangørklubben, er væk.

- Det betyder utroligt meget for klubben. Alle de penge, vi tjener, bliver brugt på vores ungdomsafdeling - for eksempel til nye redskaber eller til ture, de er på. Det er en stor post, vi kommer til at mangle, siger stævneansvarlig for Hancock Cup, Viggo Villadsen.

Der skulle have deltaget 150 hold til Morsø Påskestævne 2020. Billedet her er fra sidste års stævne.
Der skulle have deltaget 150 hold til Morsø Påskestævne 2020. Billedet her er fra sidste års stævne.
Foto: Morsø Påskestævne

Det samme gælder for Morsø Påskestævne. Her havde de regnet med et overskud på omkring 300.000 kroner, der ville gå til VIF Mors og HF Mors.

- De penge er meget på budgettet for klubberne, siger formand Allan Nørrehave.

Satser på at få dækket underskud

Også for Holstebro-klubben HH90 kommer pengene til at mangle.

- Der bliver færre penge til oplevelser, der gør, at børnene synes, det er sjovt at gå til håndbold, siger formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen. 

Overskuddet fra cuppen er vigtig for selve driften af klubben, men som det ser ud lige nu, er det en underskudsforretning. For arrangørerne havde allerede købt eksempelvis t-shirts og dragter ind til årets cup, og det skal stadig betales for. 

De er dog lige nu i gang med at se på, om de kan søge om penge, der kan dække underskuddet.

- Vi arbejder på, at vi kan komme ud af 2020 med et nul og få dækket vores udgifter med hjælp fra fonde. Det, tror jeg og håber på, lykkes for os, så vi lige nøjagtig kan komme ud af det her med skindet på næsen, siger Karsten Marcussen.

Påsken er højsæson for håndboldcups, og tusindvis af børn og unge fylder lige nu landsdelens haller. Indslaget er fra sidste år.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sport.