Afbrændingen af mink giver store udfordringer

Virksomheden Daka ville normalt håndtere de aflivede mink, men nu hvor alle dyr i Danmark skal aflives, bliver det svært for dem at løfte opgaven selv.

Kommunikationsdirektør hos Daka, Per Dunkelskov Thomsen. - Vi har ikke kapacitet til at tage alle 17 millioner mink.
Kommunikationsdirektør hos Daka, Per Dunkelskov Thomsen. - Vi har ikke kapacitet til at tage alle 17 millioner mink.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

15 til 17 millioner danske mink skal aflives, efter en muteret coronavirus er fundet i dyrene. Det giver et kæmpe arbejde til dem, der skal håndtere de døde dyr.

- Der kommer flere mink, end vi havde regnet med, og de kommer også meget hurtigere, end vi havde planlagt efter, fortæller Per Dunkelskov Thomsen, der er kommunikationsdirektør hos Daka.

Virksomheden arbejder med at afskaffe og bruge biprodukter fra dyr, og det gælder blandt andet dyr, de modtager fra minkfarme.

Regeringen og Fødevarestyrelsen vil gerne have aflivet hver eneste mink i Danmark og gerne hurtigt.

Hos Daka har de ikke kapaciteten til, at der pludselig kommer så meget ekstra arbejde.

- Der skal findes andre løsninger, og de andre løsninger er nogen, som alle indblandede myndigheder kigger dybt ind i. Vi er selvfølgelig med i koordineringen af det, siger Per Dunkelskov Thomsen.

Han fortæller, at hvis de skal løfte opgaven alene, skal der afsættes meget mere tid.

Minkene kan blive til fjernvarme

Daka var allerede presset på minkfronten. Det var de, fordi grænsen til Tyskland er lukket, og dernede plejede de at tage en stor del af dyrene fra de danske minkfarme.

I samarbejde med myndighederne kigger Daka nu på varmeværker som en mulighed for at hjælpe med at komme af med dyrene. 11 er i gang.

- Vi har viden om, at der er nogle fjernvarmeværker, der allerede er begyndt på det, men der er andre, der gerne lige vil have et prøvelæs først, fortæller Per Dunkelskov Thomsen.

Et af de steder, der indtil videre har takket nej til at brænde mink, men kan ende med at blive tvunget, er bioenergianlægget Måbjergværket i Holstebro.

- Vi er noget bekymrede på vores medarbejderes vegne, men må erkende at det er en samfundsopgave, som vi eventuelt må kaste os ind i, hvis det bliver nødvendigt, siger Claus Mogensen , der er Teknisk direktør på Måbjergværket.

Per Dunkelskov Thomsen så også helst, at Daka selv kunne tage alle minkene, men har forståelse for, at situationen kræver, at der skal gøres noget hurtigere, end de kan klare alene.