65-årig forskrækket over genindkaldelse i Fredberg-sag

65-årige Kirsten Wedgwood fra Silkeborg er blandt de foreløbigt 108 patienter, der er blevet geninkaldt til en anden skanning, end de oprindeligt havde fået på Diagnostisk Center, hvor sagen om Ulrich Fredberg har sit udspring.

Diagnostisk Center er en del af Regionshospitalet Silkeborg. Her blev Kirsten Wedgwood skannet i efteråret, inden hun blev skannet på ny den 2. april i år.
Diagnostisk Center er en del af Regionshospitalet Silkeborg. Her blev Kirsten Wedgwood skannet i efteråret, inden hun blev skannet på ny den 2. april i år.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Opdateret den 27. maj kl. 13.28 med reaktion fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kirsten Wedgwood fra Silkeborg fik i marts et brev. Hun skulle skannes på ny, fordi den oprindelige skanning i efteråret ikke levede op til Sundhedsstyrelsens ændrede retningslinjer.

- Jeg blev lidt forskrækket og tænkte gud - har de fundet noget? Har de fundet kræft?, siger hun til TV MIDTVEST.

Den 65-årige pensionerede boghandler er blandt de foreløbigt 108 patienter i Region Midtjylland, der, efter gennemgang af deres journaler og resultater, har fået eller skal have en fuld dosis CT skanning (FDCT). I alt er 625 patienter blevet gennemgået, fordi de har fået en lavdosis CT-skanning (LDCT), hvor de ifølge Sundhedsstyrelsen skulle have haft en FDCT.

4:07
Her kan I se det seneste indslag, TV MIDTVEST har lavet om Fredberg-sagen.

LDCT på grund af rygning

Kirsten Wedgwoods genindkaldelse er led i sagen om den tidligere ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg.

For ifølge ledelsen i Hospitalsenhed Midt måtte han ud, fordi han gentagne gange og over flere år var vanskelig at arbejde sammen med. Blandt andet fordi han ikke ville underskrive de breve, der også blev sendt til Kirsten Wedgwood.

Hun fik oprindeligt en LDCT på Diagnostisk Center i efteråret 2019. Hun husker ikke nøjagtigt, hvornår det var, men det var i hvert fald efter den 1. april, hvor Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer var trådt i kraft. Herefter skulle alle patienter, hvor lægen havde den mindste mistanke om kræft, gennem FDCT.

Men Kirsten Wedgwood fik en LDCT.  Sådan én havde hun tidligere fået, hvor hun fik konstateret en lungebetændelse. Egentlig skulle hun denne gang have været undersøgt med røntgen, men fordi hun havde røget, kunne hun godt få en LDCT. Skanningen viste dog ingen tegn på kræft.

Alligevel blev hun altså for et par måneder siden genindkaldt til FDCT.

Egen læge ikke involveret

Det brev, Ulrich Fredberg ikke ville skrive under, fordi han ikke vurderede, at det var forsvarligt i forhold til patientsikkerheden, tikkede også ind hos Kirsten Wedgwood. Hun var ikke varskoet af egen læge.

Kirsten Wedgwood er ikke imponeret over måden, hun blev genindkaldt til en ny skanning på.
Kirsten Wedgwood er ikke imponeret over måden, hun blev genindkaldt til en ny skanning på.
Foto: Privatfoto

- Jeg synes godt, at min egen læge kunne have været involveret i genindkaldelsen. Jeg synes heller ikke, at det blev forklaret ordentligt, hvorfor jeg skulle skannes igen, uddyber hun og fortsætter:

- Jeg blev orienteret om, hvordan jeg skulle klage. Men hvad skulle jeg klage over? Jeg kunne godt have tænkt mig, at nogen havde forklaret det bedre.

Den 2. april blev hun skannet igen med FDCT. Ifølge Ulrich Fredberg på baggrund af en metode, der mest af alt svarer til at slå plat og krone. For de to uafhængige specialister, man havde sat til at gennemgå de 625 sager, kom frem til vidt forskellige vurderinger.

Det ville den tidligere ledende overlæge ikke lægge sit navn til - også fordi der ifølge ham kun ville være 1:1000-risiko for at finde kræft ved en supplerende FDCT-skanning. 

Heldigvis for Kirsten Wedgwood viste FDCT-skanningen ingen tegn på kræft.

- Anbefalet og godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra ledelsen i Hospitalsenhed Midt til Kirsten Wedgwoods oplevelse. Ingen har mulighed for at stille op til interview, men i et skriftligt svar lyder det fra sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen:

- Vi er rigtig glade for, at forløbet er endt godt for patienten. Vi har i forbindelse med, at hun fik brev også informeret hendes praktiserende læge. Den måde har vi fået anbefalet og godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed, som er øverste myndighed på området. Det er også styrelsen, som anviser, at vi skal oplyse om klagemulighed i brevet.

- Vi er meget kede af, hvis brevets formuleringer har givet anledning til uklarhed. I brevet oplyste vi derfor et telefonnummer på hospitalet, som patienter kunne kontakte, hvis de havde spørgsmål eller utryghed omkring tilbuddet om en ny undersøgelse.

TV MIDTVEST har været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS). Her bekræfter man, at Hospitalsenhed Midt har orienteret STPS om brevet. Her anser man brevet som fint, men understreger samtidig, at STPS ikke er myndighed til formelt at kunne godkende den slags.