Søren Gade revser GDPR: Aldrig meningen det skulle fylde så meget

EU-Parlamentariker Søren Gade var selv med til at indføre de nye GDPR-regler, men han mener det er gået for vidt.

- Det er bestemt vigtigt, at vi beskytter vores allesammens data. Men vi har også et velfærdssamfund, der skal kunne fungere, siger Søren Gade. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

GDPR fylder i kommunerne, meget mere end det var meningen. Ihvertfald hvis man spørger EU-Parlamentariker Søren Gade, der selv var med til at indføre de nye regler. 

- Det bekræfter en mistanke vi har haft i længe. Det er vigtigt for os at lytte til virkeligheden. En opfordring som kommunerne kommer med skal tages alvorligt, siger Søren Gade, der har den holdning, at der ikke skal bruges flere penge end nødvendigt på administration.

- Det er bestemt vigtigt, at vi beskytter vores allesammens data. Men vi har også et velfærdssamfund, der skal kunne fungere, siger han. 

Derfor har Søren Gade nu stillet spørgmål til Justitsminister, Nick Hækkerup, om emnet. Men han understreger, at det ikke er drillespørgsmål.

Vi har også et velfærdssamfund, der skal kunne fungere. 

Søren Gade, Venstre, Medlem af Europa-Parlamentet. 

- For vi har jo vedtaget det her i enighed. Men spørgsmålene skal være med til at afdække om vi overimplementerer reglerne i Danmark eller om det er fordi EU-lovgivningen er for dårlig.

Hvis det er overimplementering, så mener Gade at Folketinget bør fikse det. 

- Men er det EU, der er forkert, ja så må vi 13, der sammen er valgt til EU jo prøve at tage det op med den nye kommission, hvor vi jo har Margrethe Vestager siddende, og som jeg er sikker på vil være lydhør over for det, siger Søren Gade. 

Spørgsmål fra Søren Gade til Justitsministeren: 

  1. Kan ministeren bekræfte, at daginstitutionen Idrætsbørnehuset på Frederiksberg pga. persondataforordningen skal gennemgå 6000 billeder og 335 videoer for at identificere et barn og sløre alle andre genkendelige børn, der optræder sammen med det ene barn, hvis forældre har fået aktindsigt i alt billed- og videomateriale i institutionen jf. artiklen på Tv2Lorry.dk https://www.tv2lorry.dk/tv2dk/foraeldre-kraever-billedmateriale-fjernet-fra-daginstitution-ma-nu-se-6000-billeder-igennem?
     
  2. Kan ministeren bekræfte, om det er korrekt, at Alssundgymasiet i Sønderborg ikke længere må sende en mail ud med invitationer til det årlige julearrangement til tidligere elever på grund af persondataforordningen, jf. artiklen i Jyske Vestkysten https://t.jv.dk/artikel/ny-datalov-udfordrer-gamle-gymnasieelever?
  1. Kan ministeren bekræfte, at socialpædagoger nu skal bede om tilladelse til at ringe en selvmordstruet person op på grund af persondataforordningen jf. artiklen i Socialpædagogen www.socialpaedagogen.sl.dk/arkiv/2018/12/socialpaedagog-foelge-reglerne-eller-redde-liv/?
     
  2. Kan ministeren bekræfte, at ansøgninger til julehjælp på grund af persondataforordningen ikke længere kan ske via mail eller sms, men det derimod skal ske ved opkald, personligt fremmøde eller brev som beskrevet i artiklen fra folkekirken.dkhttps://www.folkekirken.dk/aktuelt/nyheder/julehjaelp-ramt-af-nye-regler?
  1. Kan ministeren bekræfte, at fodboldklubber på grund af persondataforordningen ikke længere kan indkalde tidligere medlemmer af klubben til eksempelvis 25-års jubilæum, fordi de ikke må opbevare oplysninger på tidligere medlemmer?
  1. Kan ministeren bekræfte, at Aale Lokalhistoriske forening på grund af persondataforordningen ikke længere kan udgive årsskrifter, da databeskyttelsen gælder 10 år efter en person er død, hvorfor det er umuligt at undersøge om alle på et givent foto er døde for mere end ti år siden jf. artiklen: https://t.vafo.dk/artikel/persondatalov-sp%C3%A6nder-ben-for-lokalhistorie-arkiv-turde-ikke-skrive-om-landsbys-foreningsliv?
     
  2. Kan ministeren bekræfte, at eksempelvis tøjbutikker på grund af persondataforordningen kun må opbevare data som fx tøjstørrelser på deres kunder i op til et år?
  1. Kan ministeren bekræfte, at gademedarbejdere på grund af persondataforordningen ikke længere kan sende en SMS til socialt udsatte eller hjemløse om aftaler på eksempelvis jobcenter eller sygehus som beskrevet i artiklen på DR.dk https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/kommuner-maa-ikke-sende-smser-til-hjemloese-kan-faa-fatale ?
05:42

Se indslag: Det har taget overhånd med GDPR, mener både Favrskov og Viborg Kommune. Søren Gade giver dem ret.

Luk video