Stresspanel bakker op om plejehjemsforsøg

Ifølge formanden for Det Nationale Stresspanel, giver det god mening at lade børnehavebørn og plejehjemsbeboer indgå i tæt relation med hinanden.

Hvad sker der, når børn i to uger flytter ind på et plejehjem? Det har TV MIDTVEST i to programmer undersøgt. Ifølge en ny rapport fra Det Nationale Stresspanel er det yderst meningsfuldt at lade børn og ældre indgå i tætte relationer med hinanden. De ældre kan nemlig spille en afgørende rolle i børnenes udvikling.

quoteEn af de største misforståelser er, at man skal tage sin egen iltmaske på, før man kan hjælpe andre. Det viser sig jo, at noget af det mest meningsfulde man kan gøre, er at gøre noget for andre.

Anette Prehn

- De bidrager med ro, nærvær og den vigtige voksenkontakt, som børn har så stor brug for for at opbygge en stærk indrestyring og robusthed til at kunne regulere deres følelser og magte livet, fortæller Anette Prehn, der er formand for Det Nationale Stresspanel.

Stresspanelet offentliggjorde den 10. april sine 12 anbefalinger til handlinger, som panelet samlet set vurderer vil kunne være med til at knække stresskurven i Danmark. Anbefalingerne under punkt nummer 9 omhandler børns behov for at være til uden at skulle præstere konstant og om møder og relationer på tværs af generationer, som skal være med til at forebygge stress. Stresspanelet mener, at den ældre generation er en uvurderlig ressource, når børnene skal opbygge et solidt, indre fundament.

- For børnene ligger der nogle utrolig vigtige kompetencer i at få kontakt til den livserfaring og ro, som de ældre har. Plejecentrene rummer uvurderlige menneskelige ressourcer, som kan hjælpe børn med at håndtere livet, siger Anette Prehn.

Lærer børnene at blive empatiske mennesker

Det Nationale Stresspanel opfordrer til, at samværet mellem børn og ældre bliver talt op og dyrket rundt om i landet. I samværet mellem de to generationer, er der nemlig ikke kun fordele for børnene, men også for de ældre, der får styrket deres livsglæde og får mening ind i hverdagen. Og så kan de smitte børnene med deres dannelse, omsorg og empati. 

FAKTA OM FORSØGET:

- En af de største misforståelser er, at man skal tage sin egen iltmaske på, før man kan hjælpe andre. Det viser sig jo, at noget af det mest meningsfulde man kan gøre, er at gøre noget for andre.

- Når en af de gamle eksempelvis taber en stok, så lærer barnet en vigtig livslektie ved at hjælpe et andet menneske ved at samle den op, siger Anette Prehn.  

Det Nationale Stresspanel blev nedsat af sundhedsministeren, beskæftigelsesministeren, børne- og socialministeren, uddannelses- og forskningsministeren, ligestillingsministeren og undervisningsministeren i juni 2018.

Simon Tang flyttede i efteråret 12 børnehavebørn ind til en gruppe gamle på et plejehjem i Holstebro. Nu er håbet at kunne bygge videre på de gode erfaringer med en børnehave i plejehjemmets baghave.
Tema

Børnechok på Plejehjemmet