Kristian og Felix hyldes af Børneminister: - Vi skal skabe mange flere møder mellem generationer

Kristian på 97 og Felix på 5 blev venner via et forsøg, hvor børnehavebørn i to uger besøgte et plejehjem. Et forsøg Børneminister Mai Mecardo hylder.

Kristian og Felix udviklede på rekordtid et anderledes venskab på tværs af generationer. Foto: Line Morell Holm & Bent Leth, TV MIDTVEST

Kristian var sprællemanden på 97 - Felix den stille indadvendte dreng på 5. 

Det er inspirerende, når vi ser et møde mellem generationer.

Mai Mercardo, Børne- og socialminister (K). 

Over to uger fulgte TV MIDTVEST i serien "Børnechok på Plejehjemmet" forsøget, hvor 12 børnehavebørn havde deres dagligdag på et plejehjem. Et forsøg ingen på forhånd var klar over, hvad ville føre med sig. Men resultaterne efterlader ingen tvivl, der skal tænkes meget mere i den slags projekter. 

For det var ikke kun de ældre, der livede op ved besøget fra børnene. De små størrelser fik skabt anderledes relationer, end dem de i hverdagen har i børnehaven. Eksempelvis var Kristian med til at bløde den stille Felix op. På deres helt egen måde skabte de en relation. En relation til stor gavn for begge parter.

Læs også Kristian er død: - Felix vinker til Kristians stjerne på himlen

Hos landets Børneminister, Mai Mercardo (K), er der ingen tvivl om, hvad forsøget fra Holstebro har af kvaliteter.

- Det er inspirerende, når vi ser et møde mellem generationer. Når vi ser børn, der kommer ind på plejehjemmet, hvor de ældre pludselig bliver uundværlige. Fordi de har en viden, en erfaring og perspektiver på livet. Ting børnene ikke nødvendigvis får med andre steder, fortæller Mai Mercardo. 

Ministeren roser, at personale i børnehave og på plejehjem har sat gang i projektet i Holstebro. For det er vigtigt, at børn, der måske ikke har ældre i deres omgangskreds lærer, hvad den ældre generation har at give fra sig. 

Store perspektiver

Forsøget i Holstebro, der i to afsnit blev dokumenteret i "Børnechok på Plejehjem", har skabt debat omkring, hvordan ældre og børn kan få større glæde og gavn af hinanden.

Fakta om forsøget

- To uger i efteråret.

- 12 børn fra Børne Universet Mejdal (BUM) og 12 beboere fra plejehjemmet, Parkvænget, deltog.

- Børnene mødte ind hver dag kl. 9 og blev hentet af forældrene på plejehjemmet.

- De spiste sammen hver dag og begyndte hver dag med morgensang og gymnastik.

- Børn og ældre lavede forskellige aktiviteter sammen, fx ansigtsmaling, konkurrencer udendørs, udflugt til havet.

- Det var personale fra de to institutioner, som arrangerede forløbet.

- Der var sat ekstra personale af til både gamle og børn.

- Pårørende til børn og ældre var ved forsøgets afslutning inviteret til kaffe og kage.

- TV MIDTVEST har været med hele vejen og har for TV 2 produceret "Børnechok på Plejehjemmet" i to afsnit. Begge afsnit kan ses på TV 2 Play. 

Se mere

Spørger man Mai Mercardo, så viser projektet fra Holstebro, hvorfor der er store perspektiver i de erfaringer, man i Holstebro høstede. 

- Jeg drømmer om at kunne skabe et generationsmøde, lidt som jeg initiativtager til opdragelsesdebatten. Kunne man eksempelvis få Ældre Sagen og BUPL med i projektet, så kunne der skabes et rum, hvor man kunne få sat flere projekter i søen og samme skabe noget værdifuldt, forklarer Mai Mercardo. 

00:50

Se Mai Mercardos reaktion på "Børnechok på Plejehjemmet".

Luk video
01:53

Se hele indslaget om ministerens syn på "Børnechok på Plejehjemmet". 

Luk video

Du kan dykke ned i vores tema om projekt "Børnechok på Plejehjem" i temaet herunder.