Kristian er død: - Felix vinker til Kristians stjerne på himlen

Felix er 5, Kristian er 97, da de mødes første gang. Alligevel ender de med at blive venner. Nu er Kristian død. Vi tog med Felix på kirkegården.

Sammen med sine forældre, Anders Gade Steffensen og Betina Mortensen, har Felix fra dokumentaren, "Børnechok på Plejehjemmet", besøgt sin nu afdøde vens grav. Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

- Det er lidt underligt, men Kristian ligger dernede under jorden sammen med sin kone. 

Betina Mortensen forklarer efter bedste evne, hvad det vil sige at være begravet. Det er nemlig ikke altid lige let at forstå, når man kun er fem år gammel. Hendes søn Felix spørger nysgerrigt til, hvordan og hvorfor tingene er som de er på en kirkegård. 

Felix var meget tilbageholdende, Kristian udfordrede ham på det. Han er blevet mere livlig, det er dejligt.  

Betina Mortensen, mor til Felix. 

- Vi har snakket om, at Kristian er kommet op i himlen og er en stjerne deroppe, og når det er mørkt, så lyser hans stjerne, og så kan vi vinke op til ham, siger Betina Mortensen.

Læs også Forsøg: Børnehavebørn flytter på plejehjem

Få uger efter at de sidste optagelser til dokumentaren, "Børnechok på Plejehjemmet", var i hus, døde 97-årige Kristian Halkjær Lauritsen. Dokumentaren viste et forsøg på plejehjemmet, Parkvænget, i Holstebro, hvor Kristian Halkjær Lauritsen boede. I forsøget blev han gode venner med femårige Felix fra Børne Universet Mejdal. 

- Det var mega rørende, siger Felix' mor, Betina Mortensen, om den relation, Kristian og Felix fik.

Nu er Kristian Halkjær Lauritsen død og Felix uden sin ven.

Fakta om forsøget:

- To uger i efteråret.

- 12 børn fra Børne Universet Mejdal (BUM) og 12 beboere fra plejehjemmet, Parkvænget, deltog.

- Børnene mødte ind hver dag kl. 9 og blev hentet af forældrene på plejehjemmet.

- De spiste sammen hver dag og begyndte hver dag med morgensang og gymnastik.

- Børn og ældre lavede forskellige aktiviteter sammen, fx ansigtsmaling, konkurrencer udendørs, udflugt til havet.

- Det var personale fra de to institutioner, som arrangerede forløbet.

- Der var sat ekstra personale af til både gamle og børn.

- Pårørende til børn og ældre var ved forsøgets afslutning inviteret til kaffe og kage.

- TV MIDTVEST har været med hele vejen og har for TV 2 produceret "Børnechok på Plejehjemmet" i to afsnit. Første del sendes tirsdag den 16. april kl. 20.50 på TV 2 og TV 2 Play. Andet afsnit sendes ugen efter den 23. april kl. 20.50.

Se mere

Livsglæde i den sidste tid

I dokumentaren "Børnechok på Plejehjemmet" er både 5-årige Felix eller 97-årige Kristian skeptiske overfor projektet. Felix er er en meget indadvendt lille dreng, der har svært ved at åbne sig overfor andre mennesker. For Kristian er et langt liv ved at være slut. Han har indstillet sig på at skulle dø, han har ikke mod på flere relationer.

Han blev et helt anderledes menneske, nu skete der noget. Det hele handlede om Felix, Felix og Felix. 

Ian Gottlieb om vennens Kristians opblomstring under projektet på plejehjemmet. 

Om det er deres fælles skepsis, der binder dem sammen, er svært at sige. Men de to opbygger i løbet af ugerne, hvor børnene er på plejehjemmet, en stærk relation. Kristian Halkjær Lauritsen var ikke tilhænger af livet på plehjem, i udgangspunktet ville han heller ikke være med i forsøget med børnehavebørn.

Men han blev overtalt, hvilket fik en positiv påvirkning på hans humør. Det forklarer hans gode jagtkammerat Ian Gottlieb, der besøgte Kristian på plejehjemmet under forsøget. 

- Han blev et helt anderledes menneske, nu skete der noget. Da han fandt Felix, så blev det helt perfekt. Nu var Felixden bedste i hele verden. Vi der var kommet hos ham i mange år, vi var pludselig nul og niks. Det var Felix, Felix, Felix, han var vild med ham, fortæller Ian Gottlieb. 

00:38

Hør Ian Gottlieb forklare, hvordan livet forandrede sig til det bedre, da 97-årige Kristian fik besøg af 5-årige Felix på Plejehjemmet.  Video: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Luk video

Ian Gottlieb fortæller videre, at det udover relationen med Felix også var pædagogerne i projektet, der var med til at gøre en forskel. Den nærhed de har i deres arbejde med børn, den fik positiv indvirkning og påvirkning også på 97-årige Kristian Halkjær Lauritsen.

Læs også Plejer: - Pædagoger ville gavne på et plejehjem

Inden Felix og pædagogerne gjorde deres indtog på Plejehjemmet, så var livet i Kristian Halkjær Lauritsens optik slut. Det mærkede vennen Ian, der ofte måtte svare på, om Krisitan ville dø, hvis han hoppede ud af vinduet. Det spørgsmål forsvandt i perioden, hvor Felix og de øvrige børnehavebørn var på Plejehjemmet.

Felix er blevet mere selvsikker

Projektet foregik som et samarbejde mellem Børne Universet Mejdal og plejehjemmet Parkvænget i Holstebro. 12 børn og 12 beboere deltog. Børnene mødte ind i en periode på to uger ind på plejehjemmet hver morgen. Her indgik de i hverdagen, der bød på fællesspisning, morgensang og gymnastik. Sideløbende med de faste aktiviteter var børnene også på tur sammen med de ældre. 

00:49

Se Felix præsentere sin nye ven Kristian for mor og far.  Video: Majbrit Oddershede Bach

Luk video

Forsøget blev søsat af de to personalegrupper, hvorfra man også havde fundet ekstra personale til projekt. Et projekt man fra starten ikke var klar over, hvad ville føre med sig. Eksempelvis var det svært at vide, hvordan Felix på fem år ville reagere. Felix er en indadvendt dreng, men forsøget vendte op og ned på, hvordan han normalt opfører sig.

- Han er vokset meget med opgaven og er blevet en helt anden dreng. Han er mere selvsikker.

På grund af det?

- Ja. Pædagogerne siger også, der er sket en udvikling, uddyber Betina Mortensen, inden Felix' far, Anders Gade Steffensen, supplerer:

I begyndelsen var Kristian Halkjær Lauritsen noget skeptisk, men han endte med at knytte tætte bånd til den femårige Felix. Nu er Kristian død. Foto: Line Morell Holm & Bent Leth, TV MIDTVEST

- De var modsætninger. Kristian var fjollet, skør og skrap, mens Felix var meget tilbageholdende. Det har skubbet Felix i den frække retning og fået lidt gang i ham, så det er positivt.

Ud over Kristian Halkjær Lauritsen er også 100-årige Rigmor Olesen død, siden forsøget foregik.

02:55

Se hele indslaget om Kristian og Felix her. 

Luk video