Nu begynder opsigtsvækkende retssag: Mor tiltalt for at tappe søn for blod

En 36-årig kvinde fra Skjern kan have tappet blod fra sin søn gennem fem år for at få opmærksomhed fra sundhedspersonalet. I dag begynder retssagen mod hende.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Retten i Herning indleder i dag sagen om en 36-årig kvinde fra Skjern, som er tiltalt for gennem fem år at have tappet blod fra sin søn.

Ifølge anklageskriftet har kvinden fra sommeren 2012, da drengen var knap et år gammel, til september 2017 tappet en halv liter blod cirka en gang om ugen, hvilket har resulteret i, at drengen har modtaget i alt 110 blodtransfusioner gennem sit liv.

Læs også Forsvarsadvokat inden blodtappersag: - Har ikke hørt om noget lignende

Drengen strøg ind og ud af hospitaler i Herning og Skejby gennem fem år, uden at lægerne kunne finde ud af, hvad han fejlede.

Anklager kræver fængsel, og at kvinden bliver frataget retten til at være sygeplejerske.

Kvindens forsvarsadvokat, René Knudsen, forklarer, at hun erkender sig skyldig i at have tappet blod fra sin søn, men der er dog uenighed om, hvor stor en mængde blod han har mistet gennem tapningerne.

TV MIDTVEST er til stede i retten med liveblog klokken 9.00. Du kan følge sagen her.

Medicinsk børnemishandling

Et af sagens helt store omdrejningspunkter kan blive den sjældne sygdom Münchausen by Proxy. Flere eksperter har siden moderens anholdelse peget på, at hun kan lide af sygdommen, der også kendt som medicinsk børnemishandling.

Det er en personlighedsforstyrrelse, som er opkaldt efter den tyske Baron von Münchausen, der i 1700-tallet fandt på vilde røverhistorier om sine bedrifter.

Læs også Blodtappersagen: Hvad er Münchausen by Proxy?

Lidelsen består i, at en forælder - typisk moren - påfører barnet symptomer eller skader for at få opmærksomhed, støtte og anerkendelse fra sundhedspersonalet. En sygdom, som sjældent bliver stillet i Danmark.

- Det er ikke ofte, vi ser det, men der er i hvert fald en eller to gange om året, hvor jeg ser noget, jeg skal kigge lidt nærmere på, siger overlæge på børnehospitalet i Odense, Karin Lassen.  

- Det er helt almindelige kvinder. De er ofte meget venlige og imødekommende overfor sundhedspersonalet, og de er meget opmærksomme og interesserede i udredningen af deres barn.

Overvåget af politiet

Kvinden blev anholdt den 25. september 2017 og har siddet varetægtsfængslet siden.

Læs også Blodtappersagen: Sådan blev moderen afsløret

Det var på baggrund af videoovervågning, at Midt- og Vestjyllands Politi kunne den 36-årige mor fra Skjern for at tappe sin søn for blod.

Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger opholdt politiet sig i ugevis i nabohuset til det rækkehus, hvor moderen boede frem til anholdelsen.

Sagen kommer til at køre som en nævningesag, og dermed går anklageren efter at få idømt kvinden minimum fire års fængsel.

Der er i alt afsat fem retsdage til sagen.

TIDSLINJE: FORSTÅ BLODTAPPERSAGEN

TV MIDTVEST har samlet et overblik over sagens forløb. Redaktionen har valgt at kalde drengen Noah for at beskytte hans rigtige identitet.

 

August 2011 - Syg fra fødslen
Noah kommer til verden, og han vejer fire kilo ved fødslen. Han er syg og har svært ved tage på. Han kaster op og bliver bange for at spise.

 

Marts 2012 - Den første diagnose
Da Noah er syv måneder gammel, kommer læger for første gang med et bud på, hvad han fejler. Han lider af den ekstremt sjældne sygdom autoimmun enteropati, som får hans immunforsvar til at dræbe kroppens egne tarmceller. Lægerne giver ham kemoterapi, og det virker tilsyneladende. Han tager på, og blodprøverne ser bedre ud.

 

Sommeren 2012 - Endnu en diagnose?
Lige før Noahs et-års fødselsdag opstår der nye problemer. Drengen er pludselig stoppet med at danne sit eget blod, og dermed lider han tilsyneladende af endnu en sjælden sygdom. Ifølge politiets anklageskrift er det her, moderen begynder at tappe Noah for blod. Det sker formentlig gennem et indopereret venekateter, som sidder i Noahs brystkasse, og det foregår omkring en gang om ugen. Venekateteret har han fået, så lægerne kan give ham blodtransfusioner uden hele tiden at skulle stikke ham. Noah er over de næste år indlagt gentagne gange på sygehusene i Herning og Skejby.

 

Foråret 2017 - Der indsamles penge
Noahs moster opretter en indsamling for at samle penge ind til familien. På indsamlingens hjemmeside står der, at det er blodtransfusionerne, der holder Noah i live, og at familien har en konstant frygt for at miste ham. Indsamlingen ender med at blive støttet af 150 personer, der tilsammen indsamler et beløb på 26.700 kroner. Noah deltager også i forskellige indsamlingsløb for syge børn. Blandt andet Klovneløbet i Skjern.

 

Sommeren 2017 - Mistanke til moderen
Fem år efter de første tegn på blodmangel får en læge på sygehuset i Skejby mistanke til, at det kunne være moderen, som var skyld i Noahs lave blodprocent. Sygehuset gør Ringkøbing Skjern Kommune opmærksom på mistanken, og kommunen melder med det samme sagen til politiet.

 

25. september 2017 - Anholdelsen
Moderen bliver anholdt på sin adresse på Ahornvej i Skjern. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger har politiet opholdt sig i nabohuset til moderens rækkehus i ugevis for at overvåge hende op til anholdelsen. Naboer har set politiet lede efter spor i områdets affaldscontainere. Noah får det hurtigt bedre efter anholdelsen, og hans blodprocent bliver normal igen.

 

13. december 2017 - Offentligheden hører om sagen
Midt- og Vestjyllands Politi fortæller for første gang offentligheden om sagen. Moderen har siddet varetægtsfængslet siden september - sigtet for at have drænet sin søn for blod. Her kommer det også frem, at Noah har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit sygdomsforløb. Moderen erkender at have tappet blod, men hendes forsvarsadvokat har siden forklaret, at der er uenighed om mængden, hun har tappet.

 

2018 - Varetægtsfængslet
Moderen venter på svar fra Retslægerådets mentalundersøgelse af hende. Eksperter peger på, at hun kan lide af Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En lidelse, der får voksne, ofte mødre, til at fremprovokere sygdomstegn hos deres egne børn. I dette tilfælde gennem blodtapninger. Retslægerådets vurdering trækker ud og skubber retssagen til januar 2019. Imens sidder moderen varetægtsfængslet.

 

Januar 2019 - Nu begynder retssagen
Retssagen begynder mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage.

Se mere
10:42

En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg.

Luk video