Mor kendt skyldig i blodtappersag: Bryder sammen i retten

Retten i Herning kender mor skyldig i at tappe sin søn for blod gennem en årrække. Hun kan få op til seks års fængsel.

Arkivfoto. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

En 36-årig kvinde fra Skjern er blevet kendt skyldig i at mishandle sin søn ved at tappe ham for blod gennem en periode på fem år.

Læs også Blodtappersagen er en yderst sjælden sag

Det slår Retten i Herning fast torsdag formiddag.

- Der er tale om en enstemmig afgørelse. Den tiltalte har tappet blod i den mængde, og i den periode, hun er anklaget for, og dermed er hun skyldig i den principale tiltale, dog med den begrænsning, at der ikke er tale om særdeles skærpende omstændigheder, lyder det fra dommeren.

Kvinden er kendt skyldig i vold af særlig farlig og brutal karakter efter straffelovens §245, der kan give op til seks års fængsel. 

Sagen forventes at nå sin afslutning senere i dag, når dommere og nævningeting er nået til enighed om straffens længde.

§245

Den, der udøver et legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil seks år. Har et sådant legemsangreb haft betydelig skade på legeme eller helbred til følge, skal dette betragtes som en særligt skærpende omstændighed.

 

Kilde: Straffeloven

Se mere

Mor bryder sammen i retten

Den 36-årige kvinde bryder sammen efter dommerens oplæsning af skyldkendelsen. 

Hendes forsvarer, René Knudsen, beder om et kvarters pause, og moderen ryster voldsomt og græder. 

Kvindens mor og far må næsten gribe hende, da hun ikke kan stå på sine ben. De støtter hende ind i ventelokalet ved siden af, hvor de gennemgår kendelsen om skyld med forsvareren.  

Da pausen er forbi, er moderen forholdsvist fattet igen. 

Erkender sig skyldig

På sagens førstedag erkendte den 36-årige mor sig delvist skyldig i tiltalen, som lød på, at hun har tappet sin søn for blod gennem en fem år lang periode med 110 blodtransfusioner til følge.

Ifølge moderen har blodtapningerne stået på i to-tre år, men det er nu blevet underkendt i retten, der altså finder bevis på, at blodtapningerne har stået på fra sommeren 2012 og fem år frem. 

Læs også ‘Det er politiet’: Nye detaljer om anholdelsen af blodtapper-moderen  

Moderen har også erkendt, at hun lider af den sjældne sygdom Münchausen by Proxy, der er kendt som medicinsk børnemishandling.

Personer med Münchausen by Proxy er egnet til almindelig fængselsstraf, og dermed er der ikke udsigt til en behandlingsdom, som man ellers ofte ser det i forbindelse med forbrydelser begået af personer med psykiske lidelser.

Retssagen kort

Retssagen mod den 36-årige kvinde begyndte mandag den 28. januar, og siden er både moderen og i alt ni vidner, heriblandt familiemedlemmer og læger, blevet afhørt.

Undervejs i sagen er politiets videoovervågningsmateriale fra efterforskningen af moderen blevet vist i retten. Billederne viser tydeligt, hvordan kvinden tapper sin søn for blod med blodsprøjter i soveværelset på hendes daværende bopæl i Skjern.

Under visningen af videoerne brød moderen sammen i vidneskranken i Retten i Herning.

Drengen, der i dag er syv år gammel, har det godt.

00:32

Reporter Mass Lisby fortæller om domsafsigelsen i Blodtappersagen ved Retten i Herning.

Luk video
10:42

En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg,

Luk video