Mor får fire års fængsel for at tappe sin søn for blod

En 36-årig mor fra Skjern skal fire år i fængsel for at have mishandlet sin søn ved at tappe ham for blod gennem fem år.

En 36-årig mor fra Skjern skal fire år i fængsel for at have mishandlet sin søn ved at tappe ham for blod gennem fem år.

Sådan lyder dommen fra nævningetinget ved Retten i Herning torsdag eftermiddag.

I forbindelse med dommen bliver der lagt vægt på, at blodtapningen er foregået systematisk over en lang årrække og mod et værgeløst barn.

- Der er ingen formildende omstændigheder i denne sag, siger retsformanden.

Dømmes for grov vold

Tidligere i dag blev det slået fast, at kvinden er kendt skyldig for vold af særlig farlig og brutal karakter efter straffelovens §245, hvor strafferammen er helt op til seks års fængsel.

Moderen har siddet varetægtsfængslet i 16 måneder, og dermed har hun allerede udstået en del af sin straf.

Udover fængselsstraffen får kvinden, der er uddannet sygeplejerske, også frakendt retten til at udøve sygepleje. Indtil videre er der ikke fastsat en udløbsdato på frakendelsen. 

Det ligger også fast, at moderen har tappet sin søn for blod, fordi hun lider af den sjældne sygdom Münchausen by Proxy, der også er kendt som medicinsk børnemishandling. 

Personer med Münchausen by Proxy er egnet til almindelig fængselsstraf, og dermed er der ikke udsigt til en behandlingsdom, som man ellers ofte ser det i forbindelse med forbrydelser begået af personer med psykiske lidelser.

Varetægtsfængslingen af kvinden opretholdes, indtil den endelige afsoning finder sted. 

Modtager sin straf

Den 36-årige mor accepterer sin straf, og hun reagerer forholdsvist fattet, da dommeren læser den endelige afgørelse op. 

I formiddags brød hun rystende og grædende sammen, da skyldkendelsen fra et enigt nævningeting blev lagt frem i retten. 

Kvindens mor og far måtte næsten gribe hende, fordi hun ikke kunne stå på sine ben. Reaktionen udløste en kort pause, så den 36-årige kunne samle sig.

Retssagen kort

Retssagen mod den 36-årige kvinde begyndte mandag den 28. januar, og siden er både moderen og i alt ni vidner, heriblandt familiemedlemmer og læger, blevet afhørt.

Undervejs i sagen er politiets videoovervågningsmateriale fra efterforskningen af moderen blevet vist i retten. Billederne viser tydeligt, hvordan kvinden tapper sin søn for blod med blodsprøjter i soveværelset på hendes daværende bopæl i Skjern.

Under visningen af videoerne brød moderen sammen i vidneskranken i Retten i Herning.

Drengen, der i dag er syv år gammel og bor hos sin far, har det godt. 

Tema

Blodtappersagen

En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg,