Forsvarsadvokat inden blodtappersag: - Har ikke hørt om noget lignende

En 36-årig kvinde fra Skjern er under tiltale for at have udført medicinsk børnemishandling mod sin lille søn. Sagen skal for retten i Herning mandag.

Forsvarsadvokat René Knudsen. Foto: Kevin Kjær Lauridsen, TV MIDTVEST

Kvinden fra Skjern, der er tiltalt for at have tappet sin søn for blod over en femårig periode, har delvist erkendt sig skyldig i anklagen, allerede inden sagen har været for retten.

Læs også Blodtappersagen: Chokeret over, at moderen selv gjorde sin lille søn syg

Det fortæller kvindens forsvarsadvokat, René Knudsen.

- I forbindelse med grundlovsforhøret forklarede min klient, at hun til en vis grad er enig i det, anklagemyndigheden mener - nemlig, at der er tappet noget blod. Mængder og omfang er der ikke enighed om på nuværende tidspunkt.

- Og i forhold til sagen, så er der rejst tiltale efter straffelovens paragraf 246, som er den groveste voldsbestemmelse, man kan rejse en sag efter, og deri nægter min klient sig skyldig, siger René Knudsen.

Varetægtsfængslet i 16 måneder

Kvinden har siddet varetægtsfængslet, siden hun blev anholdt på sin adresse i Skjern den 25. september 2017.

Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger anholdt politiet hende efter at have videoovervåget hendes hus i ugevis.

Politiet befandt sig under overvågningen i nabohuset til det rækkehus, hvor kvinden boede.

Hun er nu under anklage for at have tappet en halv liter blod fra sin søn cirka en gang om ugen, hvilket har gjort drengen så syg, at han har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit liv. 

Ikke set i 30 år

Eksperter har siden anholdelsen peget på, at moderen kan lide af den sjældne sygdom Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En sygdom, hvor en voksen, ofte mødre, i værste tilfælde fremprovokerer sygdomssymptomer hos barnet.

Læs også Blodtappersagen: Hvad er Münchausen by Proxy?

- Det er meget, meget usædvanligt. Jeg har ikke hørt om noget lignende, og jeg tror også, der vil gå mange, mange år, før vi ser noget lignende igen, siger René Knudsen.

Faktisk skal vi helt tilbage til 1989 for at finde en lignende sag. Dengang blev en mor fra Nørre Snede idømt seks års fængsel for at skade sit ene barn og dræbe sit andet.

Her blev moderen afsløret i at kvæle sin dreng med en plastikpose på Kolding Sygehus, efter politiet satte videoovervågning op på hospitalet.

Blodtappersagen fra Skjern skal for retten i Herning mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage til sagen.

10:42 Luk video

TIDSLINJE: FORSTÅ BLODTAPPERSAGEN

TV MIDTVEST har samlet et overblik over sagens forløb. Redaktionen har valgt at kalde drengen Noah for at beskytte hans rigtige identitet.

 

August 2011 - Syg fra fødslen
Noah kommer til verden, og han vejer fire kilo ved fødslen. Han er syg og har svært ved tage på. Han kaster op og bliver bange for at spise.

 

Marts 2012 - Den første diagnose

Da Noah er syv måneder gammel, kommer læger for første gang med et bud på, hvad han fejler. Han lider af den ekstremt sjældne sygdom autoimmun enteropati, som får hans immunforsvar til at dræbe kroppens egne tarmceller. Lægerne giver ham kemoterapi, og det virker tilsyneladende. Han tager på, og blodprøverne ser bedre ud.

 

Sommeren 2012 - Endnu en diagnose?
Lige før Noahs et-års fødselsdag opstår der nye problemer. Drengen er pludselig stoppet med at danne sit eget blod, og dermed lider han tilsyneladende af endnu en sjælden sygdom. Ifølge politiets anklageskrift er det her, moderen begynder at tappe Noah for blod. Det sker formentlig gennem et indopereret venekateter, som sidder i Noahs brystkasse, og det foregår omkring en gang om ugen. Venekateteret har han fået, så lægerne kan give ham blodtransfusioner uden hele tiden at skulle stikke ham. Noah er over de næste år indlagt gentagne gange på sygehusene i Herning og Skejby.

 

Foråret 2017 - Der indsamles penge

Noahs moster opretter en indsamling for at samle penge ind til familien. På indsamlingens hjemmeside står der, at det er blodtransfusionerne, der holder Noah i live, og at familien har en konstant frygt for at miste ham. Indsamlingen ender med at blive støttet af 150 personer, der tilsammen indsamler et beløb på 26.700 kroner. Noah deltager også i forskellige indsamlingsløb for syge børn. Blandt andet Klovneløbet i Skjern.

 

Sommeren 2017 - Mistanke til moderen
Fem år efter de første tegn på blodmangel får en læge på sygehuset i Skejby mistanke til, at det kunne være moderen, som var skyld i Noahs lave blodprocent. Sygehuset gør Ringkøbing Skjern Kommune opmærksom på mistanken, og kommunen melder med det samme sagen til politiet.

 

25. september 2017 - Anholdelsen
Moderen bliver anholdt på sin adresse på Ahornvej i Skjern. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger har politiet opholdt sig i nabohuset til moderens rækkehus i ugevis for at overvåge hende op til anholdelsen. Naboer har set politiet lede efter spor i områdets affaldscontainere. Noah får det hurtigt bedre efter anholdelsen, og hans blodprocent bliver normal igen.

 

13. december 2017 - Offentligheden hører om sagen

Midt- og Vestjyllands Politi fortæller for første gang offentligheden om sagen. Moderen har siddet varetægtsfængslet siden september - sigtet for at have drænet sin søn for blod. Her kommer det også frem, at Noah har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit sygdomsforløb. Moderen erkender at have tappet blod, men hendes forsvarsadvokat har siden forklaret, at der er uenighed om mængden, hun har tappet.

 

2018 - Varetægtsfængslet

Moderen venter på svar fra Retslægerådets mentalundersøgelse af hende. Eksperter peger på, at hun kan lide af Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En lidelse, der får voksne, ofte mødre, til at fremprovokere sygdomstegn hos deres egne børn. I dette tilfælde gennem blodtapninger. Retslægerådets vurdering trækker ud og skubber retssagen til januar 2019. Imens sidder moderen varetægtsfængslet.

 

Januar 2019 - Nu begynder retssagen

Retssagen begynder mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage.

Se mere