Blodtappersagen: Ventetiden i Retslægerådet er dybt kritisabel

Retslægerådet kritiseres, efter det er kommet frem, at moren i blodtappersagen har siddet varetægtsfængslet i halvanden måned, før sagen kom for retten.

02:39

Video: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Læs også Blodtappersagen: Mistanke om mors blodtapning af søn kom sent

- Det er et stort problem, for det er belastende at være i varetægt.

Sådan lyder kritikken fra René Knudsen, der er forsvarsadvokat for moren i blodtappersagen.

- I det her tilfælde har den sigtede tre mindreårige børn, som skal vente 15-16 måneder på, hvad der skal ske med deres mor. Det synes jeg, de fleste kan sætte sig ind i, det problem.

Han kritiserer Retslægerådet for at have en alt for lang ventetid.

Da retssagen mod moren fra blodtappersagen i Skjern begyndte i sidste uge, var det nemlg kulminationen på en lang ventetid i arresten i Nykøbing.

Her har moren siddet varetægtsfængslet siden september 2017.

Læs også Forsvarer i blodtappersagen: Moderen ser frem til en afslutning

Og at sagen er kommet til at strække sig ind i februar 2019, skyldes blandt andet, at Retslægerådet har været et halvt år om at forholde sig til de seks spørgsmål, der var til sagen.

- Det er jo en enorm psykisk belastning. Når man så regner med, at sagen er nok slut til sommer, og så viste det sig, man skulle forbi et årsskifte. Det er meget, meget vanskeligt at forholde sig til set i relation til, at min klient jo ikke er dømt for noget, siger forsvarsadvokat René Knudsen

Vil drøfte det med ministeren

FORSTÅ BLODTAPPERSAGEN

August 2011 - Syg fra fødslen
Noah kommer til verden, og han vejer fire kilo ved fødslen. Han er syg og har svært ved tage på. Han kaster op og bliver bange for at spise.

 

Marts 2012 - Den første diagnose

Da Noah er syv måneder gammel, kommer læger for første gang med et bud på, hvad han fejler. Han lider af den ekstremt sjældne sygdom autoimmun enteropati, som får hans immunforsvar til at dræbe kroppens egne tarmceller. Lægerne giver ham kemoterapi, og det virker tilsyneladende. Han tager på, og blodprøverne ser bedre ud.

 

Sommeren 2012 - Endnu en diagnose?
Lige før Noahs et-års fødselsdag opstår der nye problemer. Drengen er pludselig stoppet med at danne sit eget blod, og dermed lider han tilsyneladende af endnu en sjælden sygdom. Ifølge politiets anklageskrift er det her, moderen begynder at tappe Noah for blod. Det sker formentlig gennem et indopereret venekateter, som sidder i Noahs brystkasse, og det foregår omkring en gang om ugen. Venekateteret har han fået, så lægerne kan give ham blodtransfusioner uden hele tiden at skulle stikke ham. Noah er over de næste år indlagt gentagne gange på sygehusene i Herning og Skejby.

 

Foråret 2017 - Der indsamles penge

Noahs moster opretter en indsamling for at samle penge ind til familien. På indsamlingens hjemmeside står der, at det er blodtransfusionerne, der holder Noah i live, og at familien har en konstant frygt for at miste ham. Indsamlingen ender med at blive støttet af 150 personer, der tilsammen indsamler et beløb på 26.700 kroner. Noah deltager også i forskellige indsamlingsløb for syge børn. Blandt andet Klovneløbet i Skjern.

 

Sommeren 2017 - Mistanke til moderen
Fem år efter de første tegn på blodmangel får en læge på sygehuset i Skejby mistanke til, at det kunne være moderen, som var skyld i Noahs lave blodprocent. Sygehuset gør Ringkøbing Skjern Kommune opmærksom på mistanken, og kommunen melder med det samme sagen til politiet.

 

25. september 2017 - Anholdelsen
Moderen bliver anholdt på sin adresse på Ahornvej i Skjern. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger har politiet opholdt sig i nabohuset til moderens rækkehus i ugevis for at overvåge hende op til anholdelsen. Naboer har set politiet lede efter spor i områdets affaldscontainere. Noah får det hurtigt bedre efter anholdelsen, og hans blodprocent bliver normal igen.

 

13. december 2017 - Offentligheden hører om sagen

Midt- og Vestjyllands Politi fortæller for første gang offentligheden om sagen. Moderen har siddet varetægtsfængslet siden september - sigtet for at have drænet sin søn for blod. Her kommer det også frem, at Noah har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit sygdomsforløb. Moderen erkender at have tappet blod, men hendes forsvarsadvokat har siden forklaret, at der er uenighed om mængden, hun har tappet.

 

2018 - Varetægtsfængslet

Moderen venter på svar fra Retslægerådets mentalundersøgelse af hende. Eksperter peger på, at hun kan lide af Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En lidelse, der får voksne, ofte mødre, til at fremprovokere sygdomstegn hos deres egne børn. I dette tilfælde gennem blodtapninger. Retslægerådets vurdering trækker ud og skubber retssagen til januar 2019. Imens sidder moderen varetægtsfængslet.

 

Januar 2019 - Nu begynder retssagen

Retssagen begynder mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage.

Se mere

Preben Bang Henriksen, der er retsordfører i Venstre, er blevet præsenteret for ventetiden i blodtappersagen. Og han synes også, at ventetiden er for lang.

Det virker i hvert fald helt forkert på mig. Retslægerådet har jo netop til formål at skulle afgive udtalelser eksempelvis til brug for retssager, og det er jo ikke meningen, at dommere og retten og ikke mindst de implicerede i sagen skal vente så lang tid, siger han, og fortsætter.

Jeg vil gerne undersøge, om det her er en enlig svale, eller om det er et permanent problem. Hvis det er det sidste, så skal vi ha' talt med justitsministeren om det.

Retslægerådet er ikke vendt tilbage på TV MIDTVEST's forespørgsel om et tv-interview. Men de skriver følgende i en mail:

"Retslægerådet benytter en lang række sagkyndige, som varetager opgaven ved siden af deres hovedbeskæftigelse, og når der kræves særlig sagkundskab, er der grundet Danmarks størrelse, ofte kun ganske få personer, som vil kunne løfte opgaven.”

Retssagen fortsætter i den her uge. Og der falder dom på torsdag.

Herunder kan du se et længere program om blodtappersagen:

10:42

En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg,

Luk video