Blodtappersagen: Sådan blev moderen afsløret

Videoovervågning ledte til anholdelsen af en kvinde fra Skjern, der er tiltalt for at have tappet sin søn for blod gennem fem år.

Kvinden blev anholdt på sin adresse her på Ahornvej i Skjern den 25. september 2017. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det var på baggrund af videoovervågning, Midt- og Vestjyllands Politi kunne anholde en 36-årig mor fra Skjern for at tappe sin søn for blod.

Læs også Blodtappersagen: Hvad er Münchausen by Proxy?

Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger opholdt politiet sig i ugevis i nabohuset til det rækkehus, hvor moderen boede på Ahornvej i Skjern frem til anholdelsen.

Herfra kunne de overvåge moderen via videoovervågning, som var blevet installeret i hendes hus.

Den første mistanke til moderen opstod i sommeren 2017 i forbindelse med en af sønnens mange indlæggelser på sygehuset i Skejby. En læge gjorde Ringkøbing-Skjern Kommune opmærksom på mistanken, hvilket fik kommunen til at melde sagen til politiet med det samme.

Anholdelsen fandt sted den 25. september 2017, og naboer har forklaret overfor TV MIDTVEST, at de så politiet lede efter spor i områdets fælles affaldscontainere. Dengang troede de, at sagen drejede sig om narko. 

Nu begynder retssagen

Kvinden har siden anholdelsen siddet varetægtsfængslet i sagen, som begynder i Retten i Herning mandag den 28. januar.

Hun er tiltalt for at have mishandlet sin søn ved at tappe ham for blod over en femårig periode.

Ifølge anklageskriftet har kvinden tappet en halv liter blod cirka en gang om ugen, hvilket har resulteret i, at drengen har modtaget i alt 110 blodtransfusioner gennem sit liv.

Kvindens forsvarsadvokat, René Knudsen, forklarer, at hun erkender sig skyldig i at have tappet blod fra sin søn, men der er dog uenighed om, hvor stor en mængde blod han har mistet gennem tapningerne.

Sagen kommer til at køre som en nævningesag, og dermed går anklageren efter at få idømt kvinden minimum fire års fængsel.

Der er i alt afsat fem retsdage til sagen.

Læs også Blodtappersagen: Chokeret over, at moderen selv gjorde sin lille søn syg

Tidslinje: Forstå blodtappersagen

TV MIDTVEST har samlet et overblik over sagens forløb. Redaktionen har valgt at kalde drengen Noah for at beskytte hans rigtige identitet.

 

August 2011 - Syg fra fødslen
Noah kommer til verden, og han vejer fire kilo ved fødslen. Han er syg og har svært ved tage på. Han kaster op og bliver bange for at spise.

 

Marts 2012 - Den første diagnose

Da Noah er syv måneder gammel, kommer læger for første gang med et bud på, hvad han fejler. Han lider af den ekstremt sjældne sygdom autoimmun enteropati, som får hans immunforsvar til at dræbe kroppens egne tarmceller. Lægerne giver ham kemoterapi, og det virker tilsyneladende. Han tager på, og blodprøverne ser bedre ud.

 

Sommeren 2012 - Endnu en diagnose?
Lige før Noahs et-års fødselsdag opstår der nye problemer. Drengen er pludselig stoppet med at danne sit eget blod, og dermed lider han tilsyneladende af endnu en sjælden sygdom. Ifølge politiets anklageskrift er det her, moderen begynder at tappe Noah for blod. Det sker formentlig gennem et indopereret venekateter, som sidder i Noahs brystkasse, og det foregår omkring en gang om ugen. Venekateteret har han fået, så lægerne kan give ham blodtransfusioner uden hele tiden at skulle stikke ham. Noah er over de næste år indlagt gentagne gange på sygehusene i Herning og Skejby.

 

Foråret 2017 - Der indsamles penge

Noahs moster opretter en indsamling for at samle penge ind til familien. På indsamlingens hjemmeside står der, at det er blodtransfusionerne, der holder Noah i live, og at familien har en konstant frygt for at miste ham. Indsamlingen ender med at blive støttet af 150 personer, der tilsammen indsamler et beløb på 26.700 kroner. Noah deltager også i forskellige indsamlingsløb for syge børn. Blandt andet Klovneløbet i Skjern.

 

Sommeren 2017 - Mistanke til moderen
Fem år efter de første tegn på blodmangel får en læge på sygehuset i Skejby mistanke til, at det kunne være moderen, som var skyld i Noahs lave blodprocent. Sygehuset gør Ringkøbing Skjern Kommune opmærksom på mistanken, og kommunen melder med det samme sagen til politiet.

 

25. september 2017 - Anholdelsen
Moderen bliver anholdt på sin adresse på Ahornvej i Skjern. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger har politiet opholdt sig i nabohuset til moderens rækkehus i ugevis for at overvåge hende op til anholdelsen. Naboer har set politiet lede efter spor i områdets affaldscontainere. Noah får det hurtigt bedre efter anholdelsen, og hans blodprocent bliver normal igen.

 

13. december 2017 - Offentligheden hører om sagen

Midt- og Vestjyllands Politi fortæller for første gang offentligheden om sagen. Moderen har siddet varetægtsfængslet siden september - sigtet for at have drænet sin søn for blod. Her kommer det også frem, at Noah har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit sygdomsforløb. Moderen erkender at have tappet blod, men hendes forsvarsadvokat har siden forklaret, at der er uenighed om mængden, hun har tappet.

 

2018 - Varetægtsfængslet

Moderen venter på svar fra Retslægerådets mentalundersøgelse af hende. Eksperter peger på, at hun kan lide af Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En lidelse, der får voksne, ofte mødre, til at fremprovokere sygdomstegn hos deres egne børn. I dette tilfælde gennem blodtapninger. Retslægerådets vurdering trækker ud og skubber retssagen til januar 2019. Imens sidder moderen varetægtsfængslet.

 

Januar 2019 - Nu begynder retssagen

Retssagen begynder mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage.

Se mere
10:42 Luk video