Blodtappersagen: Familien fortæller, de advarede kommunen i 2014

Et familiemedlem fortæller nu, at de allerede luftede en mistanke overfor kommunen i 2014. Kommunen genkender ikke kritikken.

Ifølge et vidne modtog kommunen en indberetning allerede i 2014. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Allerede i 2014 blev Ringkøbing-Skjern Kommune underrettet om, at en mor fra Skjern muligvis led af Münchhausen by proxy.

Det siger svigerinden til den 36-årige sygeplejerskeuddannede mor, der ved Retten i Herning er tiltalt for at have udsat sin søn for mishandling ved systematisk blodtapning.

Læs også ‘Det er politiet’: Nye detaljer om anholdelsen af blodtapper-moderen  

Der var tale om en anonym underretning, forklarer svigerinden.

- Det var min mand, der ringede til kommunen anonymt. Vi var bekymrede for, at kvindens børn ikke fik den rette næring.

- Vi var bange for, at der blev gjort skade på børnene. Min mand nævner specifikt, at vi mistænker kvinden for at lide af Münchhausen by proxy, fortæller hun i retten.

Kommunen fortæller overfor TV MIDTVEST, at de ikke kender til en sådan indberetning.

- Vi kan ikke se i vores system, at der er nogen underretninger. Og vi er gået både nogle måneder frem og tilbage i forhold til august 2014, fortæller fagchef for Børn og Unge i Ringkøbing-Skjern Kommune, Claus Friis Lange.

TRE GRADER AF MÜNCHAUSEN BY PROXY

Sygdommen er ekstrem sjælden, og den findes i tre grader:

  • I den første og mildeste grad besøger den voksne, som regel moderen, og barnet hyppigt lægen. Hvis ikke den første læge kan finde noget, der er galt, tager de typisk til den næste.

  • I anden grad påstår den voksne, at der er noget galt. Det får ofte lægen til at begynde at undersøge barnet, fordi påstanden virker troværdig. Mishandlingen af barnet sker derved gennem sundhedssystemet, som kommer til at påføre et raskt barn adskillige undersøgelser.

  • I den tredje, og mest farlige, grad, bliver symptomerne hos barnet fremprovokeret. Som for eksempel ved at tappe det for blod.

Kilder: Psykolog Merete Reimer Jensen og overlæge Karin Lassen

Se mere

Anonym indberetning

Underretningen blev givet anonymt. Manden gav sig altså ikke til kende med sit navn.

- Vi var bange for, at hvis vi ikke gjorde det anonymt, så kunne vi lave skade i familien på en måde, der ville betyde, at vi ikke ville hjælpe de her børn, siger kvinden i retten.

Men Ringkøbing-Skjern Kommune vendte ikke tilbage, fortæller hun.

- Vi hørte ikke mere fra kommunen. Vi regnede med, at de tog over og undersøgte sagen. Og når vi ikke hørte mere, så var det, fordi der ikke var noget om snakken, fortæller kvinden.

FORSTÅ BLODTAPPERSAGEN

August 2011 - Syg fra fødslen
Noah kommer til verden, og han vejer fire kilo ved fødslen. Han er syg og har svært ved tage på. Han kaster op og bliver bange for at spise.

 

Marts 2012 - Den første diagnose

Da Noah er syv måneder gammel, kommer læger for første gang med et bud på, hvad han fejler. Han lider af den ekstremt sjældne sygdom autoimmun enteropati, som får hans immunforsvar til at dræbe kroppens egne tarmceller. Lægerne giver ham kemoterapi, og det virker tilsyneladende. Han tager på, og blodprøverne ser bedre ud.

 

Sommeren 2012 - Endnu en diagnose?
Lige før Noahs et-års fødselsdag opstår der nye problemer. Drengen er pludselig stoppet med at danne sit eget blod, og dermed lider han tilsyneladende af endnu en sjælden sygdom. Ifølge politiets anklageskrift er det her, moderen begynder at tappe Noah for blod. Det sker formentlig gennem et indopereret venekateter, som sidder i Noahs brystkasse, og det foregår omkring en gang om ugen. Venekateteret har han fået, så lægerne kan give ham blodtransfusioner uden hele tiden at skulle stikke ham. Noah er over de næste år indlagt gentagne gange på sygehusene i Herning og Skejby.

 

Foråret 2017 - Der indsamles penge

Noahs moster opretter en indsamling for at samle penge ind til familien. På indsamlingens hjemmeside står der, at det er blodtransfusionerne, der holder Noah i live, og at familien har en konstant frygt for at miste ham. Indsamlingen ender med at blive støttet af 150 personer, der tilsammen indsamler et beløb på 26.700 kroner. Noah deltager også i forskellige indsamlingsløb for syge børn. Blandt andet Klovneløbet i Skjern.

 

Sommeren 2017 - Mistanke til moderen
Fem år efter de første tegn på blodmangel får en læge på sygehuset i Skejby mistanke til, at det kunne være moderen, som var skyld i Noahs lave blodprocent. Sygehuset gør Ringkøbing Skjern Kommune opmærksom på mistanken, og kommunen melder med det samme sagen til politiet.

 

25. september 2017 - Anholdelsen
Moderen bliver anholdt på sin adresse på Ahornvej i Skjern. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger har politiet opholdt sig i nabohuset til moderens rækkehus i ugevis for at overvåge hende op til anholdelsen. Naboer har set politiet lede efter spor i områdets affaldscontainere. Noah får det hurtigt bedre efter anholdelsen, og hans blodprocent bliver normal igen.

 

13. december 2017 - Offentligheden hører om sagen

Midt- og Vestjyllands Politi fortæller for første gang offentligheden om sagen. Moderen har siddet varetægtsfængslet siden september - sigtet for at have drænet sin søn for blod. Her kommer det også frem, at Noah har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit sygdomsforløb. Moderen erkender at have tappet blod, men hendes forsvarsadvokat har siden forklaret, at der er uenighed om mængden, hun har tappet.

 

2018 - Varetægtsfængslet

Moderen venter på svar fra Retslægerådets mentalundersøgelse af hende. Eksperter peger på, at hun kan lide af Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En lidelse, der får voksne, ofte mødre, til at fremprovokere sygdomstegn hos deres egne børn. I dette tilfælde gennem blodtapninger. Retslægerådets vurdering trækker ud og skubber retssagen til januar 2019. Imens sidder moderen varetægtsfængslet.

 

Januar 2019 - Nu begynder retssagen

Retssagen begynder mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage.

Se mere

Først i sommeren 2017 opstår der mistanke hos lægerne på Aarhus Universitetshospital om, at moren kan være skyld i drengens alvorlige blodmangel.

Det fører til, at Midt- og Vestjyllands Politi etablerer videoovervågning af kvindens hjem.

25. september 2017 bliver kvinden anholdt i sit hjem, kort efter at hun har tappet blod fra sin søn for sidste gang.

Ringkøbing-Skjern Kommune forklarer overfor TV MIDTVEST, at de ikke kender til indberetningen. Læs svaret her.

Opdateringer

  • 29. jan 2019 kl. 11:39 Svar fra kommunen skrevet ind.
10:42

En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg.

Luk video