Blodtappersagen er en yderst sjælden sag

I Danmark findes der kun et enkelt fortilfælde som Blodtappersagen.

Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Sager som Blodtappersagen, hvor en mor fra Skjern er tiltalt for at have tappet blod fra sin egen søn, er yderst sjældne. Faktisk er det 30 år siden, det danske retssystem sidst har behandlet en lignende sag. 

FORSTÅ BLODTAPPERSAGEN

August 2011 - Syg fra fødslen
Noah kommer til verden, og han vejer fire kilo ved fødslen. Han er syg og har svært ved tage på. Han kaster op og bliver bange for at spise.

 

Marts 2012 - Den første diagnose

Da Noah er syv måneder gammel, kommer læger for første gang med et bud på, hvad han fejler. Han lider af den ekstremt sjældne sygdom autoimmun enteropati, som får hans immunforsvar til at dræbe kroppens egne tarmceller. Lægerne giver ham kemoterapi, og det virker tilsyneladende. Han tager på, og blodprøverne ser bedre ud.

 

Sommeren 2012 - Endnu en diagnose?
Lige før Noahs et-års fødselsdag opstår der nye problemer. Drengen er pludselig stoppet med at danne sit eget blod, og dermed lider han tilsyneladende af endnu en sjælden sygdom. Ifølge politiets anklageskrift er det her, moderen begynder at tappe Noah for blod. Det sker formentlig gennem et indopereret venekateter, som sidder i Noahs brystkasse, og det foregår omkring en gang om ugen. Venekateteret har han fået, så lægerne kan give ham blodtransfusioner uden hele tiden at skulle stikke ham. Noah er over de næste år indlagt gentagne gange på sygehusene i Herning og Skejby.

 

Foråret 2017 - Der indsamles penge

Noahs moster opretter en indsamling for at samle penge ind til familien. På indsamlingens hjemmeside står der, at det er blodtransfusionerne, der holder Noah i live, og at familien har en konstant frygt for at miste ham. Indsamlingen ender med at blive støttet af 150 personer, der tilsammen indsamler et beløb på 26.700 kroner. Noah deltager også i forskellige indsamlingsløb for syge børn. Blandt andet Klovneløbet i Skjern.

 

Sommeren 2017 - Mistanke til moderen
Fem år efter de første tegn på blodmangel får en læge på sygehuset i Skejby mistanke til, at det kunne være moderen, som var skyld i Noahs lave blodprocent. Sygehuset gør Ringkøbing Skjern Kommune opmærksom på mistanken, og kommunen melder med det samme sagen til politiet.

 

25. september 2017 - Anholdelsen
Moderen bliver anholdt på sin adresse på Ahornvej i Skjern. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger har politiet opholdt sig i nabohuset til moderens rækkehus i ugevis for at overvåge hende op til anholdelsen. Naboer har set politiet lede efter spor i områdets affaldscontainere. Noah får det hurtigt bedre efter anholdelsen, og hans blodprocent bliver normal igen.

 

13. december 2017 - Offentligheden hører om sagen

Midt- og Vestjyllands Politi fortæller for første gang offentligheden om sagen. Moderen har siddet varetægtsfængslet siden september - sigtet for at have drænet sin søn for blod. Her kommer det også frem, at Noah har modtaget 110 blodtransfusioner gennem sit sygdomsforløb. Moderen erkender at have tappet blod, men hendes forsvarsadvokat har siden forklaret, at der er uenighed om mængden, hun har tappet.

 

2018 - Varetægtsfængslet

Moderen venter på svar fra Retslægerådets mentalundersøgelse af hende. Eksperter peger på, at hun kan lide af Münchausen by Proxy, også kendt som medicinsk børnemishandling. En lidelse, der får voksne, ofte mødre, til at fremprovokere sygdomstegn hos deres egne børn. I dette tilfælde gennem blodtapninger. Retslægerådets vurdering trækker ud og skubber retssagen til januar 2019. Imens sidder moderen varetægtsfængslet.

 

Januar 2019 - Nu begynder retssagen

Retssagen begynder mandag den 28. januar, og der er i alt afsat fem retsdage.

Se mere

I 1989 blev en mor fra Nr. Snede dømt for at skade sit ene barn og dræbe sit andet. Hun fik seks års fængsel.  

- Vi ved jo ikke, hvor hyppigt det er, ligesom man ikke ved, hvor hyppigt mere traditionel børnemishandling er, fortæller Karin Lassen, der er overlæge på Odense Universitetshospital. 

Hun skyder på, at hun hvert år ser mellem to og fem mødre, hvor hun mistænker en grad af Münchausen by Proxy.

- Deres mål er nok, at gøre dem så syge, at de skal ind og have behandling, men det er ikke deres hensigt at dræbe dem.

Karin Lassen

- Vi regner med, at der er et meget stort mørketal. Vi har nogle engelske tal, der viser, at mellem en halv og en ud af 100.000 har lidelsen. Jeg vil tro, at det er det samme i Danmark, men jeg tror ikke, at vi har nogen opgørelser over det, siger Karin Lassen. 

Læs også Blodtappersagen: Ventetiden i Retslægerådet er dybt kritisabel

- Deres mål er nok, at gøre dem så syge, at de skal ind og have behandling, men det er ikke deres hensigt at dræbe dem. Det tror jeg, er et uheld, hvis de kommer til det.

Sagen om moren fra Nr. Snede er den eneste TV MIDTVEST har fundet i Danmark. 

Flere sager i udlandet

Selvom der kun findes ét tidligere eksempel i det danske retssystem, så er der flere tilfælde af sager i udlandet. I 2011 blev en mor fra England idømt tre år og tre måneders fængsel for at gøre sin søn syg med vilje. Hun havde tvunget ham til at sidde i kørestol og tvangsfodret ham med medicin.

I 2014 blev en mor fra Kentucky idømt 20 års fængsel for at forgifte sin 5-årige dreng med bordsalt, som han efterfølgende døde.

Torsdag falder der dom i sagen fra Skjern. Sagen kører som nævningesag, og dermed går anklageren efter mindst fire års fængsel. Moren har erkendt, at hun lider af sygdommen Münchausen by Proxy.  

Herunder kan du se et længere program om sagen. 

10:42

En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg,

Luk video