Bispens Dilemmaer

Han giver hospice-patienter appetitten tilbage

Når der ikke er mere at gøre for en alvorligt syg, så handler det om at lindre, pleje og give omsorg. Blandt andet med patienternes livretter fra køkkenet.

Henk Jan Hobbelt elsker at lave livretter til patienterne på Hospice Limfjord i Skive. Det er der, han kan gøre en forskel, mener han.
Henk Jan Hobbelt elsker at lave livretter til patienterne på Hospice Limfjord i Skive. Det er der, han kan gøre en forskel, mener han.
Foto: dba media

Appetitten kan være udfordret, når man er alvorligt syg. 

Men på Hospice Limfjord i Skive tilbyder kokken at lave patienternes livretter. Det kan nemlig netop være livretterne, der får gang i appetitten.

- Ofte er vi i nogle situationer, hvor patienterne ikke ved, hvad de vil have. Og hvis vi går tilbage til deres barndom og finder ud af, hvad de kunne lide, da de var børn, så plejer vi ofte at finde frem til deres livret, siger Henk Jan Hobbelt, der er kok på Hospice Limfjord i Skive.

27:59
Her kan du se hele udsendelsen "Bispens Dilemmaer", hvor Biskop Henrik Stubkjær besøger et hospice i Skrive, for at snakke om tanker om døden.

Henk Jan Hobbelt stammer fra Holland, men kom til Danmark i 1996, og han har baggrund som kok i storkøkkener på hospitaler og plejehjem. Efter 11 år som køkkenchef på Sevel Kro, søgte han sit drømmejob på Hospice Limfjord og fik det.

- Jeg tænkte, det er lige mig. Det er her min passion for at gøre en forskel ligger. Det er ikke den store forskel, jeg gør, men det er for at gøre en forskel, siger Henk Jan Hobbelt. 

Hospicechef: - Opholdet skal være en hyggestund

Forskellen, maden gør, ses tydeligt, når patienterne sætter sig til det fælles spisebord, hvor både personale og pårørende også spiser med. God mad, hygge og livretter gør en stor forskel.

- Jeg kan huske, at vi havde en patient, som slet ikke havde appetit, men indenfor to uger fik vi patienten med ved bordet i dagligstuen, og han spiste med ved alle måltider, og det var jo fantastisk. Det giver bare én en rigtig god fornemmelse af, hvorfor man er her, siger Henk Jan Hobbelt.

Maden gør det ikke alene, men det er vigtigt, at opholdet på hospice bliver en hyggestund for patienter og pårørende.

- Jeg tror, roen gør rigtig meget, så man kan føle, at det her er en hyggestund, og nu kan jeg faktisk godt spise, og min appetit er blevet bedre. Det ser vi rigtig, rigtig mange gange, siger Birgit Markfoged, hospicechef på Hospice Limfjorden i Skrive.