Hackerens metoder: Sådan fik Cecilie og Katrine stjålet private fotos

En 26-årig mand fra Herning har fået adgang til mindst 500 kvinders private billeder og videoer ved at udnytte den tillid, de havde til ham, og ved at udgive sig for at være andre.

3:53
Nogle af de forurettede kvinder i den store hackingsag fortæller her, hvorfor de udleverede deres adgangskoder til den tiltalte 27-årige mand.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Cecilie Aagaard Jensen og Katrine Duga handlede i god tro, da de gav adgangskoder til, hvad de troede var en god ven eller veninde.

Men det viste sig at være en hacker, som brugte koden til at stjæle private billeder fra deres computer og telefon.

Cecilie Aagaard Jensen havde kendt hackeren i flere år og stolede på ham, og det var netop den tillid, der var afgørende for, hvordan han har kunne skaffe sig adgang til kvindernes billeder.

Ifølge et brev fra Politiet til de forurettede kvinder har han især brugt tre metoder.

Med password i hånden

I Cecilies og flere andres tilfælde er den formodede gerningsmand kommet ind i computeren med kvindens adgangskode i hånden. Han har fået koden i tillid med henblik på at scanne for virus eller installere et antivirusprogram.

I nogle tilfælde har han selv kontaktet kvinderne og sagt, at han kan se, at han er kommet til at sende virus ud, og om han ikke skal hjælpe dem med at fjerne det.

Når han først er kommet ind, har han haft adgang til private digitale billedarkiver.

- Jeg stolede jo rigtig meget på ham, og han var god til IT. Jeg havde arbejdet sammen med ham i to-tre år, og han havde altid virket som den her rigtig rare fyr, som bare prøvede at hjælpe folk så godt, som han kunne, siger Cecilie Aagaard Jensen.

En række piger, som alle har været udsat for at få stjålet private billeder og video, har valgt at stille sig frem for at fortælle, at det kan ske for alle, og man skal ikke skamme sig over det. De ikke i tvivl om, at der er flere sager af samme type, som aldrig er blevet opdaget. Derfor opfordrer de folk til at melde det til politiet, hvis der pludselig har været en anden logget ind på ens sociale medier.
En række piger, som alle har været udsat for at få stjålet private billeder og video, har valgt at stille sig frem for at fortælle, at det kan ske for alle, og man skal ikke skamme sig over det. De ikke i tvivl om, at der er flere sager af samme type, som aldrig er blevet opdaget. Derfor opfordrer de folk til at melde det til politiet, hvis der pludselig har været en anden logget ind på ens sociale medier.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Samme kode til flere tjenester

I andre tilfælde har den 26-årige mand bedt kvinder om deres kode til for eksempel Viaplay eller Netflix, så han kunne se en film eller serie. Den samme kode har han så forsøgt at bruge til at komme ind på kvindens sociale medier, mails og iCloud. Steder, som også har givet adgang til private billeder.

Når gerningsmanden har været inde på en kvindes profil, har han i flere tilfælde udgivet sig for at være den pågældende kvinde og har så bedt hendes veninder om adgangskoden til eksempelvis deres mail.

Sådan lykkedes det ham blandt andet at snyde sig til Katrine Dugas mail og adgangskode.

- En af mine veninder skrev til mig, at hun havde brug for min hjælp. Hendes computer virkede ikke, og hun spurgte så, om hun ikke måtte låne min mail for at gendanne hendes egen mail, og at hun ville forklare senere, og så sendte jeg den med det samme, fortæller Katrine.

Nogle dage senere spurgte en anden veninde Katrine, om hun var blevet hacket. Det var hun ikke i tvivl om, og hun kunne heller ikke længere logge ind på Facebook og Snapchat. Hackeren havde fået adgang til billedarkiv, hvor hun var i alt fra fitnesstøj til letpåklædt.

- Jeg synes, det er skræmmende, men jeg forstår godt, at det sker, hvis han kører på det her med at lege, at han er ens rigtig tætte veninde. Det er naturligt at hjælpe dem, man har nært. Det, tror jeg faktisk, enhver ville gøre uden at tænke over det. Jeg handlede i god tro.

Deler aldrig koder igen

Cecilie Aagaard Jensen er i dag ked af, at hendes private billeder fra en slankekur ligger et sted på nettet, hvor hun ikke ved, hvem der har dem, og hvad de bliver brugt til.

- Det er rigtig, rigtig grænseoverskridende, at en, man stolede på og havde tillid til, har været inde og rode i ens private ting. Det er bare så grænseoverskridende og krænkende, at han har været inde og kigge alt igennem for at finde det her, siger Cecilie Aagaard Jensen, som har fået stjålet undertøjs- og fitnessbilleder.

Nu har hun ændret sine koder, så de ikke bliver brugt flere steder, og hun har besluttet sig for aldrig mere at dele sine adgangskoder.

Hvad vil du sige, hvis en af dine gode veninder i dag kom og spurgte om adgangskoden til et eller andet?

- Jeg vil sige nej til at dele min adgangskode med nogen. Uanset om det er rigtig gode veninder, eller hvad det er, så deler jeg den ikke med nogen. Det er kun mig.

Katrine Duga har også lært noget af den ubehagelige oplevelse.

- Nej, jeg kunne ikke finde på at dele koder med en anden veninde, men så igen – det kommer måske lidt an på, hvad det er til. Mail nej. Og heller ikke Facebook, Snapchat og Instagram. Men spurgte min søster om min mail til Viaplay, så havde jeg sagt ja. Selvfølgelig velvidende, at den kode så ikke ligner andre koder, siger hun.