Bette men bedst

I Sunds har de 14 landsholdsspillere

Flere små byer er så dygtige sportsligt, at de hører til blandt eliten.

9:14
Foto: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

I Sunds ved Herning er de så gode til at spille floorball, at de er blandt de bedste i landet. Sund Seahawks blev pokalmestre i floorball i januar i år – hele 14 landsholdsspillere har holdet med i truppen.

- De var jo ikke gode til at starte med. Men her i Sunds har vi en pionerånd, hvor vi har troet på konceptet, siger Jesper Lauridsen, der er frivillig i Sunds Seahawks.

Jesper Lauridsen har hjulpet til i klubben i mange år, og han har været med hele vejen op – fra hyggehold til eliteplan.

- Jeg er sådan en slags altmuligmand i klubben. Og det kan godt være, jeg bruger meget tid på floorball, men jeg vil gerne foreningsarbejdet, siger Jesper Lauridsen.

Han har selv to sønner, som spiller på holdet. Og for ham betyder det noget, at spillerne mærker, at der er god opbakning.

Mikkel Skov er landsholdsspiller og anfører for Sunds Seahawks. Han stammer fra byen, men bor og studerer nu i Aarhus. Mindst to gange om ugen kører han tilbage til sin barndomsby for at dyrke sin sport – og køreturen spiller ingen rolle.

- I Sunds giver det bare rigtig, rigtig meget mening at komme, fordi folk går så meget op i det – både på holdet, men også rundt om hele klubben. Det er noget andet at spille i en klub, hvor der bliver taget så meget hånd om en, som der bliver i Sunds. Mikkel skov, anfører, Sunds Seahawks.

Klubben i Sunds gør meget ud af at få fat i unge spillere i en tidlig alder, så interessen for sporten bliver vedligeholdt, og der altid er kommende, nye talenter.

- Mikkel Skov er jo et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre. Han har været med hele vejen, ligesom 75 procent af holdet også har det. Og det er lidt usædvanligt, fordi vi er så lille en by og så lille en klub, siger Jesper Lauridsen.

Den lokale opbakning betyder alt

At holdet og klubben får opbakningen, er tydeligt. Hver gang der er kamp, møder mellem 100 og 200 mennesker op og ser på, og det er helt afgørende for klubbens succes.

- Vi burde ikke kunne lade sig gøre her i Sunds, men sammenholdet og viljen gør, at vi kan. Vi har et skilt inde i omklædningsrummet, der siger, at vilje slår teknik, og det er altså ikke kun på banen men også udenfor banen, at alt kan lade sig gøre, bare man gider det, siger Jesper Lauridsen.

- Rundt omkring i landet bliver vi omtalt som landets bedste publikum, og det forsøger vi at leve op til, siger Lene Holm, der bor i Sunds og er fan af Sunds Seahawks.

Sammenholdet er altafgørende for de små klubber. Og det er netop det, der kan få dem helt til tops på eliteplan, mener professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet.

27:47
Her kan du se hele udsendelsen om Sunds Seahawks. Du kan også møde fire danmarksmestre i squash fra Vestervig.
Foto: Foto: Thy Squash

- Den lokale opbakning har meget større betydning i de små byer, end den har i de store byer. Den er afgørende, for overhovedet at få det til at lykkes. Så både for at få det hele etableret, er den lokale opbakning og støtte vigtig, men for at det bliver en succes på længere sigt, er det også meget afgørende, siger Bjarne Ibsen, der er professor og centerleder, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU.