Professor undrer sig over Bach Gruppens betonstandarder: - Sådan noget burde man ikke se i dag

Ekspert i betonkonstruktioner vurderer, at to parkeringskældre opført af Bach Gruppen i Viborg ikke lever op til de gældende byggestandarder.

2:08
Nu langer det rådgivende ingeniørfirma Rambøll ud efter Bach Gruppen.

Sikkerheden vil langsomt blive mindre og mindre i to parkeringskældre, som Bach Gruppen har opført to steder Viborg - i Møgelparken og i Banebyen på Vilhelms Ehlerts Allé. 

Sådan lyder vurderingen fra en førende ekspert i betonkonstruktioner, Bjarne Christian Jensen, efter at have læst to nye notater, som Rambøll har udarbejdet på bestilling af Viborg Kommune.

- I Møgelparken er der revnedannelser og rust af stålet inde i betonen. Den rust skal jo stoppes. Men der har man så det problem, at man ikke har brugt det rigtige beton, siger Bjarne Christian Jensen, der er professor emeritus i betonkonstruktioner på SDU.

Han forklarer, at betonen burde have været af typen aggressiv miljøklasse for at beskytte mod de salte, som er i en kælder, der bliver brugt til parkering. Ud fra de dokumenter, som han har læst, tyder det ikke på, at det har været tilfældet. 

- Det betyder på længere sigt, at nedbrydning af armering går hurtigere, siger han.

Ingen akut nedstyrtningsrisiko

Bjarne Christian Jensen pointerer dog, at der ikke for nuværende er risiko for, at parkeringskældrene styrter sammen.

- Det er konstruktionens natur, der gør, at det ikke er noget, der klapper sammen. Det vil ske langsomt. Det er det, vi kalder en robust struktur, men det betyder jo ikke, at man ikke skal have sikkerheden i orden, siger han.

Rambøll-notatets konklusioner får ham til at undre sig over Bach Gruppens byggemetoder i de to parkeringskældre.

- Jeg undrer mig jo. For når jeg ser på projektet i Møgelparken, så minder det mig om det, jeg så i mine grønne, unge dage som ingeniør i slutningen af 70’erne, hvor vi var ude at reparere betonskader. Dengang satte man et meget stort arbejde i gang i den danske betonverden om, hvordan beton skulle udstøbes, så det var godt og rigtigt. 

- Alt det findes der standarder for, så sådan noget burde man ikke se i dag, siger Bjarne Christian Jensen, professor emeritus i betonkonstruktioner på SDU.

Konsekvensen af, at gældende standarder ikke er overholdt, er, at levetiden af parkeringskældrene kan blive kortere end tiltænkt, og at reparationer bliver nødvendige. 

- Jo længere væk man er fra kravene, jo kortere levetid er der, siger professoren.

Projektgrundlag var ikke fuldstændigt

Martin Rasmussen, der er juridisk direktør i Bach Gruppen, siger til TV MIDTVEST, at selskabet har "noteret sig notaternes konklusion til det videre forløb".

Han peger dog samtidig på, at Rambøll ikke havde det fulde materiale til rådighed.

- Vi evaluerer hele tiden på, om der er noget, vi kan gøre bedre. Det eneste, jeg bare konstaterer, er, at det grundlag, der var, da vi lavede rapporten, ikke var et fuldstændigt projektgrundlag, siger Martin Rasmussen.

Han fortæller, at Bach Gruppen få dage efter notatet var lavet, har sendt, hvad der svarer til et ringbind med informationsmateriale om projekterne afsted. 

- Vi finder det en lille smule specielt, at vi skal redegøre for en bygning, der ikke er færdig, men det tager vi med. Vi er i en situation, hvor vi kan blive spurgt om noget ekstraordinært, og det er vi ikke afvisende overfor. Vi går ind i en positiv dialog, siger Martin Rasmussen.

Bach Gruppen har på det seneste trukket masser af overskrifter i pressen - ikke mindst efter at der er dokumenteret store problemer bæreevnen i den beton, der udgør fundamentet til et højhus, som koncernen opfører i København. Det er en sag, der senest har været beskrevet i TV2-programmet Operation X.