Kommune om gigantisk højhus: Det er et voldsomt statement

Herning Kommune har indvendinger til det 320 meter høje højhus, som Bestsellerkoncernen har planer om at opføre i Brande.

quoteDet her højhus kommer til at lægge op mod nogle uforstyrrede landskaber, og det er ikke uproblematisk

Ulrik Hyldgaard, formand, Byplansudvalget, Venstre, Herning Kommune

Der er bekymrede kommentarer fra nabokommunen Herning, efter de har set de visuelle tegninger af det næsten 320 meter høje højhus, der er på vej til Brande.

Tøjfirmaet Bestseller vil bygge Danmarks største højhus i forbindelse med opførelsen af den nye bydel: ”Bestseller Village & Tower”.

Men Bestsellers store armbevægelser vækker altså en smule bekymring i Herning, der vil få visuelle påvirkninger af højhuset.

- Der er nogle steder, hvor det er meget markant. De er gået voldsomt i højden, for at lave et statement, siger Ulrik Hyldgaard, der er formand for Byplansudvalget i Herning Kommune.

Byrådet godkendte den 10. september at sende ændringerne af lokalplanen, der giver lov til at ophøre et højhus på op til 320 meter, i høring.

Høringsfasen til projektet starter i dag, den 19. september og varer frem til den 14. november. Midt i høringsfasen, den 14. november vil Ikast-Brande Kommune afholde et borgermøde, hvor alle kan blive informeret og komme med spørgsmål, indvendinger og bekymringer til projektet.

Om den nye bestseller bydel:

Visuelle påvirkninger

I Herning Kommune er det især de visuelle påvirkninger, der kan blive problematiske.

- Det her højhus kommer til at lægge op mod nogle uforstyrrede landskaber, og det er ikke uproblematisk, siger formand for Byplansudvalget i Herning Ulrik Hyldgaard og fortsætter:

- Jeg tror, at det her (højhuset red.) ender med at blive lavere end 320 meter, siger han.

Han understreger dog, at Herning Kommune ikke nedlægger veto, men håber på dialog.

 

Indvendinger fra flere steder

I dagsordenen fra byrådsmødet den 10. september under punkt 12 kan du læse en beskrivelse af projektet. Du finder referatet, ved at klikke her

Her er der desuden redegjort for, hvem der har bemærkninger i forhold til projektet.

Herunder er blandt andet Miljøstyrelsen, der gør opmærksom på potentielle konflikter med statslige interesser omkring naturen og landskabet.

På kortet herover er det afgrænset, hvor den nye Bestseller bydel skal ligge i Brande.
På kortet herover er det afgrænset, hvor den nye Bestseller bydel skal ligge i Brande.
Foto: Ikast-Brande Kommune Byråd

Godt for handlen

Den nye Bestseller-bydel har dog også positive effekter. Her er der især tale om afledte effekter på detailhandlen.

- På den lange bane vil det her være meget positivt for handlen i Herning og for hele Midtjylland som handelsmekka, siger Ulrik Hyldgaard.

Også længere sydpå, i Vejle Kommune ser man med positive øjne på den nye Bestseller-bydel.

- Jeg ser ikke konkurrencen i handlen som et problem. Vi har noget andet at byde på i de mindre byer, siger borgmester i Vejle Jens Ejner Christensen

- Den ene dag vil brugerne handle i et kæmpe center. Og næste dag tager de måske ind til de mindre gågader, der har noget andet at byde på, siger han.

Højhuset vil blive synlige fra Jellinghøjene i Vejle Kommune, der ligger cirka 28 kilometer fra det kommende højhus.

Se indslag fra mandag den 10. september, hvor byrådet godkendte Bestsellers byggeplaner:

Byrådet i Ikast-Brande har mandag den 10. september godkendt Bestsellers vilde planer og besluttet at sende projektet i høring.