Atomeksperter uenige om placering

Eksperterne er uenige om, Risø er et egnet sted til placeringen af 5000 kubikmeter atomaffald.

I går vendte de politiske vinde på Christiansborg i forhold til placeringen af et kommende slutdepot med atomaffaldet fra Risø.

Flere politikere mener nu, at Risø er det bedste sted til at opbevare 5000 kubikmeter atomaffald. Der har ellers været tale om, at det skulle placeres på Thyholm, i Thise eller vest for Skive.

Risø ikke optimal

Eksperterne er dog uenige om, Risø er det bedste sted.

 - Vi fik den opgave at finde de bedste steder til at placere depotet, og der var Risø ikke iblandt, for så havde vi valgt det, siger chefkonsulent i Geus Peter Graversen til Ingeniøren og fortsætter:

 - Risø var blandt de 22 områder, der var udpeget, men de var ikke i nærheden af at være blandt de seks placeringer, som til sidst blev udvalgt.

Geus er De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Peter Graversen påpeger, at der skal være tykke horisontale lag under depotet, og det er der ikke ved Risø.

Ikke et problem

Dansk Dekommisionering har til ansvar at afvikle atomanlægget. Her ser nuklear-ekspert Kurt Lauridsen ikke noget problem i, at atomaffaldet ender ved Risø.

 - Det betyder ikke umiddelbart noget, andet end at transportvejen vil blive kortere til slutdepotet. Vi har jo tingene stående ude ved Risø, og hvis de kun skal køre 500 meter, så er det da kortere end at køre til Skive. Det er ikke noget voldsom kompliceret anlæg, vi har brug for til den type affald, vi har i Danmark, siger Kurt Lauridsen til P4 Midt&Vest.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Miljø.