Atomaffald: Lettelse i kommuner

Flere års kamp imod atomaffald i jorden ser ud til at være vundet. Et politisk flertal siger nu nej til et underjordisk lager i Struer og Skive Kommune.

19VoAtom.jpg

Der tegner sig et politisk flertal imod et slutdepot for atomaffald, som skulle ligge i Struer eller Skive Kommune. Det skabte i dag både lettelse og glæde i de to kommuner her i landsdelen.

Netop i dag fyldte formanden for borgergruppen Morads, Anders Rask, 40 år. Men der var også en anden og mindst lige så vigtig grund til at hejse flaget.

- Det er en kæmpestor gave, efter at vi i borgergrupper fra alle de berørte områder har kæmpet sammen i så mange år. Det er fantastisk at vide, at det nu går den rigtige vej med et politisk flertal for en mellemlager-løsning, siger han.

Som formand for borgergruppen Morads i Skive har han kæmpet imod folketingets beslutning om at gemme atomaffald under jorden. I stedet peger han på et såkaldt mellemlager som i Holland, hvor affaldet kan opbevares over jorden. Og det er der nu politisk opbakning til.

Tidligere har både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet erklæret, at de ikke vil deponere atomaffaldet under jorden. Så med Venstres melding er der nu et folketingsflertal på 91 bag den beslutning.

- Det er en kolossal lettelse og en kolossal glæde at få skabt det her resultat. Det har hvilet som en tung sky over os i snart fire år, at atomaffaldet måske skulle deponeres i undergrunden hos os. Det har fyldt rigtig meget hos mange borgere og påvirket hele egnen, at vi havde den trussel hængende, siger Peder Chr. Kirkegaard (V), borgmester i Skive Kommune.

Det er det radioaktive affald fra atomcenter Risø, der nu i snart fire år, har været diskuteret. Placeringer i både Skive og Struer kommune har været inde i billedet.

Regeringen mener dog stadig, at det er for tidligt, at lægge sig fast på et mellemlager.

2:15
Et flertal i folketinget siger nu nej til at lave et underjordisk lager til atomaffald.