Yderområder truet af mangel på arbejdskraft

Ny analyse viser, at virksomheder uden for de store byer kommer mangle vigtig arbejdskraft i fremtiden. I 2025 vil Danmark mangle ca. 60.000 faglærte.

200715arbejdskraft.jpg

Fra Hjørring i nord til Tønder i syd og videre til Langeland og Odsherred i øst har lederen af afdelingen eller virksomheden ikke nødvendigvis en lang universitetsuddannelse bag sig. Han eller hun har i stedet været i lære ude i virkeligheden. Det samme gør sig gældende for halvdelen af de ansatte.

 

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at cirka 40 procent af lederne og 50 procent af de ansatte i landets yderområder har en faglært uddannelse.

Derfor bliver det en stor udfordring, at Danmark allerede i 2025 vil mangle omkring 60.000 faglærte, hvis det mønster, vi har set på arbejdsmarkedet de sidste 20 år, fortsætter. Alene i bygge- og anlægsbranchen vil der mangle 14.000 faglærte. Det er særligt elektrikere og tømrere, som der bliver mangel på.

- Konsekvensen er ganske enkelt, at virksomhederne ikke kan få besat de stillinger, som de slår op. Det er noget af en udfordring, som venter særligt yderområderne i nær fremtid, netop fordi de faglærte er dem, der driver væksten uden for de store byer, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, og uddyber:

 

- Særligt i de dele af Jylland vi i dag kender som produktionsDanmark risikerer at blive hårdt ramt. Hvis der ikke er nogen til at besætte stillingerne, så må virksomhederne jo enten flytte derhen, hvor arbejdskraften er, lukke eller forsøge at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

 

Han peger på, at der skal ske en radikal ændring i den måde, som uddannelsessystemet i dag er skruet sammen på, hvis vi også i nær fremtid skal kunne matche virksomhedernes behov.

- Spørgsmålet er, om politikerne vil investere i vækst eller oldtidskundskab. Hvis de vil investere i det sidste og satse på, at det er det, som vi skal leve af, så skal de bare fortsætte med at fylde gymnasierne op. Men hvis de vil sikre fremtiden og væksten i både yderområderne og Danmark som helhed, så skal de sørge for, at gymnasiet kun er for dem, der skal læse på de videregående uddannelser, mens resten skal have en faglært uddannelse, som i øvrigt også giver gode muligheder for at læse videre, siger Lars Storr-Hansen