Wilbek vil skifte guldmedaljer ud med borgmesterkæde

Som håndboldtræner har Ulrik Wilbek været scenevant med sejre. Nu har han sat sig et nyt mål: At blive Viborgs næste borgmester.

Både Ulrik Wilbek (tv.) og den nuværende borgmester Torsten Nielsen (th.) går efter borgmesterposten i Viborg Kommune.
Både Ulrik Wilbek (tv.) og den nuværende borgmester Torsten Nielsen (th.) går efter borgmesterposten i Viborg Kommune.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

BORGMESTERKAMPEN: Wilbek udfordrer Torsten Nielsen

Den tidligere landstræner har opnået ikon-status i kraft af sine sejre på håndboldbanen. Nu er han rykket ind på den politiske kampplads i forsøget på at blive Viborgs næste borgmester. Ulrik Wilbek blev allerede i april 2016 valgt som Venstres spidskandidat. Det seneste år har han brugt på at forberede sig til valget. Han har besøgt landsbyer, virksomheder og foreninger i alle hjørner af kommunen. Han har også skrevet en bog til borgerne om sine visioner og ambitioner for Viborg Kommune.

Det store spørgsmål ved valget i Viborg er derfor om Wilbek kan indfri Venstres ambitioner om endelig at sætte sig på borgmesterposten. I en kommune med borgerligt flertal og Venstre som det største parti er det glippet indtil nu. Først Socialdemokraterne og siden de konservative har stået i vejen.

Den nuværende konservative borgmester Torsten Nielsen vil gøre sit til, at det forbliver sådan. Han rykkede pludselig ind på borgmesterkontoret i august 2014, da Søren Pape skulle være partileder. Spørgsmålet er, om borgmesteren kan suge stemmer som forgængeren, der fik 6566 personlige stemmer ved sidste valg. 

Socialdemokraternes veteran, Per Møller Jensen bejler også til borgmesterposten og kan måske profitere af uenighed i de borgerlige rækker.

STRIDSPUNKTER: Skattestigning og grøn omstilling

Flere ældre vil betyde et stærkt pres på kommunens udgifter. Prognoserne siger, at der om få år vil mangle 40 mio. kr. på ældreområdet. Derfor har socialdemokraterne gennem længere tid talt for en skattestigning. Men det er ikke de borgerliges kop te. Med en kommunal skatteprocent på 25,7 ligger Viborg allerede i den høje ende sammenlignet med nabokommunerne.

Når det gælder opstilling af vindmøller er Viborg Kommune gået helt i stå. Byrådet har i flere omgange sagt nej til ønsker om nye møller på grund af nabo-protester og usikkerhed om sundhedsfaren ved at bo tæt på møllerne. I det hele taget er Viborg en sort klimakommune, der halter bagefter med den grønne omstilling, mener Socialdemokratiet og venstrefløjen.

I ØVRIGT: Jens Rohde er ude til fordel for hustruen

Jens Rohde var kørt i stilling som spidskandidat for de radikale, men europaparlamentarikeren trak sig igen med henvisning til for stort arbejdspres. I stedet er hans hustru Katrine Fusager Rohde nu opstillet for partiet. Dog ikke som spidskandidat. De radikale har aldrig før opnået valg til byrådet.

Alternativet forsøger sig også i Viborg denne gang. Det samme gør en ny borgerliste, Kommunelisten, der som sin mærkesag har bedre balance mellem by og land.