Wilbek om busbesparelser: Håber på fælles løsning

Region Midtjylland har brugt for mange penge på busdrift, og nu skal der laves en aftale med kommunerne.

Ulrik Wilbek tror på, at de kan finde en fælles løsning.
Ulrik Wilbek tror på, at de kan finde en fælles løsning.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Hvem skal betale for busdriften?

Det er kommet op, efter at regionsrådet i Region Midtjylland har vedtaget, at besparelser på området skal vedtages hurtigt.

Regionen står for den del af den offentlige trafik, der kæder landsdelens større byer sammen. Kommunerne er selv ansvarlige for lokale busruter inden for kommunegrænserne. Som det har set ud i de seneste år, har Region Midtjylland taget et stort økonomisk slæb på ruter, som hovedsageligt bliver brugt indenfor kommunegrænserne.

Et eksempel er Rute 50, der kører mellem Skive og Viborg. Her viser passagertællinger, at 78 procent af passagererne på ruten benytter den internt i Viborg Kommune, mens 15 procent rejser internt i Skive Kommune. Altså er det kun syv procent af passagererne, der kører regionalt i bussen. Det er ikke det, som regionerne mener, de har fået finansiering til. De mener derimod, det er en kommunal opgave.

Borgmester i Viborg, Ulrik Wilbek, er ikke afvisende overfor, at kommunerne skal være med til at dække den udgift.

- Man kan være delvist enig i, at de måske betaler noget, som ikke er deres bord. Men hvis de får penge til at betale af staten, så skal de jo betale. Det er sådan jeg ser på det, siger han.

Har ikke pengene

Ulrik Wilbek fortæller, at kommunerne ikke bare kan overtage. Derfor håber han på, at de kan lave en fælles løsning.

- Vi har selvfølgelig ikke pengene til bare at overtage. Så skal vi enten kompenseres, eller også skal vi finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedst muligt sammen og måske spæde til begge parter, forklarer han.

Han er optimistisk om, at det kan lykkedes at lave en løsning, hvor de eventuelt deler nogle af udgifterne.

- Men hvis vi skal overtage regningen, så skal vi finde pengene et andet sted. Det er den korte version. Men lad os nu hellere se, hvordan vi kan gøre det her bedre sammen.

2:09