Wilbek med kontroversiel bog: Talenter skal møde modgang

I en ny bog åbner Ulrik Wilbek op for, hvad der er med til at udvikle unge spilleres talent.

1:52
Der er for meget fokus på resultater i ungdomsrækkerne, skriver DHFs sportschef i en ny bog.

I morgen udgiver Ulrik Wilbek en ny bog om talenter. Her retter han blandt andet en kritik imod det store fokus, der er på resultater i ungdomssport. Wilbek kalder selv bogens budskab for kontroversielt.

- Det er ikke en opsang til klubberne. Det er mere en opfattelse, som jeg har, og den vil jeg gerne give videre. Og så kan folk tage det til sig eller lade være. Man kan godt sige, at bogen er lidt kontroversiel, da den afviger i forhold til den normale tilgang til et talent, siger Ulrik Wilbek.

Ulrik Wilbek udgiver bogen sammen med ungdomdslandstræner og talentchef Claus Hansen. De mener især, at det ikke giver mening at udpege talenter, når de ikke er over 12 år. For dem, der ofte bliver til noget, er ikke nødvendigvis de største talenter.

- Hvad er det egentlig, der gør, at et talent lykkes? Vi snakker så meget om talenter, men langt de fleste af dem bliver aldrig til noget. Det er meget tit dem, der står i anden række – altså lige bag talenterne, der bliver til noget. Så jo mere modgang, man har haft gennem sine ungdomsår, desto større er chancerne for, at man kan lykkes, når man bliver ældre, siger Ulrik Wilbek.

Her fremhæves den tidligere Skjern-spiller Lars Møller Madsen som et pragteksempel på, at man ikke behøver at have repræsenteret diverse ungdomslandshold for at blive til noget. Lars Møller Madsen har nemlig aldrig været udtaget til ungdomslandsholdene, men har alligevel formået at slå igennem på A-landsholdet.