Wilbek brugte 95.000 på maleri til borgmesterkontor

Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek (V), har brugt 95.000 på et maleri til borgmesterkontoret. Maleriet er en investering, lyder det.

Ulrik Wilbek har brugt 95.000 af kommunens penge på et maleri til sit borgmesterkontor, selvom han forinden sagde, at han ikke ville bruge løs af kommunens penge.
Ulrik Wilbek har brugt 95.000 af kommunens penge på et maleri til sit borgmesterkontor, selvom han forinden sagde, at han ikke ville bruge løs af kommunens penge.
Foto: Ragnhild Aleksandra Dam, TV MIDTVEST

En aktindsigt, som Radio24syv har søgt, viser, at Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek (V), har brugt 95.000 kroner på maleriet "Friends come back" af kunstneren Vilmantas. Maleriet blev købt i april i år.

To måneder tidligere havde borgmesteren besøg af avisen B.T., hvor han er citeret for at sige: "Det er udlånt til os, for det skal ikke hedde sig i avisernes aktindsigter, at jeg bruger løs af kommunens penge." Alligevel købte Ulrik Wilbek maleriet to måneder senere - for kommunens penge.

Wilbek: - Hvis ikke det bliver en investering, køber jeg det selv

Ulrik Wilbek mener ikke, at et køb på knap 100.000 kroner for et kunstværk er, "at bruge løs af kommunens penge", fordi maleriet er en investering.

- Maleriet var til låns og kunne ikke lånes længere. Derfor valgte jeg, at kommunen skulle købe det kontant med ti procent i rabat. Så er det et maleri, som kan sælges igen, hvis kommunen ikke ønsker at have det, når jeg ikke længere er borgmester. Og skulle det ikke lykkedes, så køber jeg det gerne selv for de 95.000 kroner, så det ikke er noget, der belaster kommunekassen, siger Ulrik Wilbek til TV MIDTVEST. 

Han forstår ikke, at købet af maleriet vækker opsigt eller konflikter med det, han tidligere har sagt.

- Når det ikke belaster kommunekassen, så kan jeg faktisk ikke forstå det. For der findes jo hverken ministre eller borgmestre, der ikke indretter sit kontor. Jeg gør det så på den måde, at pengene kommer tilbage igen. Det var de jo ikke, hvis det havde været møbler, siger han.

Ifølge borgmesteren var det bedre at bruge flere penge på en anerkendt kunstner, når der var behov for et fysisk stort maleri, i forhold til at kunne få prisen for kunstværket igen. 

Det er maleriet her på borgmesterkontoret, som har kostet 95.000 kroner. 
Det er maleriet her på borgmesterkontoret, som har kostet 95.000 kroner. 
Foto: Ragnhild Aleksandra Dam, TV MIDTVEST

- Når man inviterer borgere og mennesker ind på et kontor, og arbejder i fire år på det, så er en stor hvid væg ikke særligt køn. Der er vist også andre kontorer end mit, hvor der hænger kunst på væggene, og der var ikke noget på mit i forvejen, siger han. 

Borgmesteren har ikke vendt købet af maleriet med kommunens økonomiudvalg, men fortæller, at viceborgmester Per Møller Jensen (Soc.dem.) er taget med på råd, og at han bakker op om investeringen. 

- Vi skal ikke rutte med skatteborgernes penge i det daglige, og det har vi heller ikke gjort i denne sag, siger Per Møller Jensen til Viborg Stifts Folkeblad, hvor han også tilføjer, at Viborg Kommune - i modsætning til mange andre kommuner - aldrig har bekostet malerier af den afgående borgmester.

1:33
Interview: Ulrik Wilbek begrunder købet af maleriet.