Vrede over handicapplaner

Viborg Kommune samler de handicappede i kæmpestore bosteder. En beslutning som møder skarp kritik fra pårørende og handicaprådet.

190612handicapbo.jpg

Om et halvt år er bostedet Katrinehaven færdigbygget i udkanten af Viborg. Et sted hvor 60 udviklingshæmmede og autister fremover skal have deres bopæl.

Byggeriet er tilsyneladende kun første skridt. Viborg Kommune har planer om at samle de udviklingshæmmede i Bjerringbro i en lignende institution.

Tilbage til fortiden

Viborg Kommunes beslutning om centralisering af bostederne bekymrer ægteparret Frederiksen. Deres søn bor i dag på et lille bosted.

 - Jeg mener, at man skal se, hvordan Katrinehaven kører. Så kan man høste erfaringerne, inden man bygger en ny stor institution, siger Ejvind Frederiksen.

Den kritik møder opbakning.

 - Jeg synes ikke, om ideen med at putte så mange mennesker med et handicap ind det samme sted. Jeg mener, at man tager et skridt tilbage til fortiden, siger formanden for handicaprådet i Viborg Kommune, Ulla Serup Thomsen.

For blot 20 år siden blev de store handicapinstitutioner nedlagt af amterne. Her besluttede man, at beboerne skulle flytte ud i mindre boliger for på den måde ikke at blive isoleret fra resten af samfundet.

Samler ekspertise

Viborg Kommune begrunder beslutningen med de store boenheder med, at de dermed samler den faglige ekspertise, opnår stordriftsfordele og får bedre fysiske rammer for de handicappede.