Vragrester i farvandene: - For stor en opgave for kommunerne

Der bliver efterladt skibe i Danmarks have til fare for andre skibe rundt om i Danmark. Staten har et ansvar for at rydde op, mener en organisation.

Laila ligger ud for kysten ved Bork Havn.
Laila ligger ud for kysten ved Bork Havn.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Ud for Ringkøbing Fjord ligger et skib nu på tredje måned. Fiskekutteren Laila ligger nu halvt under vand, og er til fare for andre både. 

- Hvis der kommer nogle speedbåde, der ikke når at se vraget, så kan de ryge ind i de master og vrag og lignende, siger havnefogeden i Bork Havn, Søren Bag. 

Problemet er ikke unikt for Hvide Sande. Det er et problem rundt om i Danmark at skibe bliver forladt, og det vil Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO, gøre noget ved. De mener, at staten er nødt til at hjælpe kommunerne med at finansiere oprydningen. 

- Vi har sendt et brev til Esben Lunde Larsen (miljøministeren, red.), hvor vi beder om at komme i dialog med ham, så vi kan få løst problemet, for kommunerne synes ikke, at det er tilfredsstillende, at vi har de vrag liggende rundt omkring, siger Karsten Filsø, der er præsident i KIMO ved siden af sit byrådsmedlemskab i Holstebro Kommune. 

- Problemet er, at det er en for stor opgave for kommunerne at tage sig af. Det bliver for dyrt at fjerne de enkelte vrag, siger Karsten Filsø videre. 

Venstres Miljøordfører, Erling Bonnesen, erkender, at der er et problem med skibsvrag, men i første omgang vil han ikke snakke om finansiering, men hellere om, hvad der skal gøres i praksis. 

- I første omgang skal der kigges på love og regler, så man får mulighed for at fjerne skibene selv. Så må vi se, om der er nogen af vragene, der er så store, at man ikke kan klare det lokalt, siger Erling Bonnesen. 

Erling Bonnesen forklarer derudover, at der vil blive kigget på sagen efter sommerferien. 

I organisationen KIMO er flere kommuner i regionen repræsenterede. Det gælder Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Thisted og Holstebro kommuner. 

2:38