Voldtægtsofre undlader at søge hjælp

Ny kampagne skal rette opmærksomheden mod de ni regionale centre for voldtægtsofre

Regionshospitalet i Herning huser et af landets ialt ni centre for voldtægtsofre
Regionshospitalet i Herning huser et af landets ialt ni centre for voldtægtsofre

Er jeg blevet voldtaget? Var det min egen skyld?  Efter et overgreb kan mange ofre blive fyldt med tvivl om, hvorvidt de overhovedet har været udsat for et overgreb.

 Og det kan forhindre dem i at søge den nødvendige hjælp. Det fortæller ledende psykolog ved Center for Voldtægtsofre på Aarhus Universitetshospital, Rikke Sophie Bak.

 - Mange tvivler på, om de har været udsat for et overgreb. Det bunder ofte i, at de har kendt personen inden, siger hun.

 - Det kan være én, man har mødt i byen. Måske har man flirtet eller danset, inden overgrebet har fundet sted. Det kan være derfor, man er i tvivl om, hvad det egentligt er sket, og om man selv er skyld i det.

 Størstedelen af alle indberettede seksuelle overgreb og voldtægter bliver begået af én, som voldtægtsofferet kender i forvejen eller har mødt kort forinden.

For mange ofre er et overgreb ofte fyldt med frygt, skyld og skam, som også gør det svært at søge hjælp.

- Et overgreb kan have meget store konsekvenser. Man kan være så påvirket, at man har svært ved at komme i skole eller varetage sit arbejde, siger hun.

Rikke Sophie Bak opfordrer til, at hvis man har været udsat for et seksuelt overgreb - eller er i tvivl, om man har - tager kontakt til et af landets centre, som tager sig af voldtægtsofre.

Det er også budskabet i en stor oplysningskampagne, som centeret i Aarhus netop har lanceret i samarbejde med de otte andre centre for voldtægtsofre på hospitaler rundt om i hele landet.

- På et center får man kontakt til en uddannet person, som ved rigtig meget om det her, og som kan guide videre i forløbet og hjælpe med det, man har brug for, siger Rikke Sophie Bak.

Man kan finde et Center for Voldtægtsofre i Aalborg, Aarhus, Herning, Kolding, Odense, Hillerød, København, Holbæk og Nykøbing Falster.