Vold og trusler i de åbne fængsler

I Nørre Snede Fængsel var der i 2016 16 sager om vold og trusler mod personalet.

Overvågningskamera
Foto: Arkiv

Fængselsforbundet advarer om, at de åbne fængsler i stigende grad plages af vold og trusler mod personalet.

I 2016 var der ifølge forbundet 131 tilfælde af vold og trusler mod personalet i landets otte åbne fængsler. Det er en stigning på 93 procent i forhold til året før, hvor der var 68 sager.

Den største stigning finder man i Renbæk Fængsel i Sønderjylland, hvor antallet af overfald steg fra syv til 32.

I Midt- og Vestjylland er der et enkelt åbent fængsel - nemlig i Nr. Snede. Her faldt tallet fra 17 til 16 episoder. Nr. Snede har til gengæld sager om vold og trusler end fængslerne i Jyderup, Søbysøgård og Møgelkær.

Fængselsforbundet peger i en pressemeddelelse på, at klientellet i flere åbne fængsler har ændret sig. Flere af de indsatte burde i virkeligheden sidde i et lukket fængsel.

Forbundets formand Kim Østerbye kræver, at der kommer flere fængselsbetjente på vagt i de åbne fængsler.

- Det holder ingen steder, at bemandingen stadig svarer til tider, hvor der herskede fred og harmoni. Sådan er det ikke længere. Det bliver man nødt til at erkende og indrette forholdene efter, siger han i pressemeddelelsen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at han har nedsat en taskforce, der skal se på problemet.

Kriminalforsorgens HR-chef Marianne Fæster Nielsen siger til Fængselsforbundet, at forsorgen arbejder intensivt med at bekæmpe volden - blandt andet ved at undersøge hver enkelt episode og bruge registreringen i det forebyggende arbejde.